Znanstvenici upozoravaju na posljedice bolesti: COVID-19 može smanjiti plodnost kod muškaraca

Svjetska zdravstvena organizacija trebala bi smatrati muški reproduktivni sustav ranjivim putem za zarazu COVID-19 i proglasiti organ visokorizičnim, kaže Maleki.

Hina | 29.01.2021. / 10:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Koronavirusna bolest COVID-19 možda može oštetiti kvalitetu spermija i smanjiti plodnost muškarca, pokazuje nova studija koja se oslanja na eksperimentalne dokaze.

Virusna bolest, koja je poharala svijet i odnijela 2,2 milijuna života, može izazvati smrt stanica u spermijima, upalu i tzv. oksidativni stres, izvijestili su u petak znanstvenici u časopisu Reproduction.

Ta otkrića pružaju prvi izravni eksperimentalni dokaz da bi muški reproduktivni sustav mogao biti meta i COVID-19 bi ga mogao oštetiti, zaključiil su autori.

Slika nije dostupna Velika studija potvrdila: COVID-19 je muška bolest - češće obolijevaju, imaju ozbiljnije komplikacije, a i češće umiru

Slika nije dostupna Koronavirus baš mrzi muškarce: Otkrivena nova posljedica koja bi mogla natjerati mnoge da COVID-19 napokon shvate ozbiljno

Stručnjaci nepovezani s tim istraživanjem ipak smatraju da je sposobnost virusa da ugrozi mušku plodnost i dalje nedokazana i pozivaju na oprez u interpretaciji rezultata studije.

COVID-19 izaziva respiratorne simptome, posebice kod starijih osoba i onih koji imaju druge bolesti. Virus se prenosi respiratornim kapljicama i bolest napada pluća, bubrege, probavni sustav i srce.

Ranija istraživanja pokazala su da može zaraziti i muški reproduktivni sustav, oštetiti stanični razvoj u spermijima i ometati reproduktivne hormone. Isti receptori koje virus koristi za pristup plućnom tkivu nalaze se i u testisima.

No učinci virusa na reproduktivnu sposobnost muškaraca ostaju nejasni.

Behzad Hajizadeh Maleki i Bakhtyar Tartibian s njemačkog sveučilišta Justus-Liebig istraživali su biološke markere koji bi mogli pokazati negativni utjecaj na fertilitet.

Analiza koju su proveli u desetodnevnim intervalima tijekom 60 dana kod 84 muškarca oboljelih od COVID-19 uspoređena je s podacima o 105 zdravih muškaraca.

Kod oboljelih od COVID-19 stanice spermija pokazivale su značajno povećanje upalnih markera i oksidativnog stresa, kemijsku neravnotežu koja može oštetiti DNK i proteine u tijelu.

Ti učinci na stanice spermija povezani su s nižom kvalitetom spermija i smanjenim fertilitetnim potencijalom, kaže Maleki. Iako se to s vremenom popravilo ostalo je u značajnoj mjeri i abnormalno više kod oboljelih od COVID-19.

Što je teža bila slika bolesti to su promjene bile veće, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija trebala bi smatrati muški reproduktivni sustav ranjivim putem za zarazu COVID-19 i proglasiti organ visokorizičnim, kaže Maleki.

Stručnjaci nepovezani s istraživanjem pozdravili su analizu no upozorili su da je potrebno učiniti više analiza prije izvođenja čvrstih zaključaka.

Muškarce ne bi trebalo bez potrebe uznemiravati, kaže Alison Campbell, direktorica embriologije u britanskoj organizaciji za fertilitet CARE.

U ovom trenutku nema konačnih dokaza o dugotrajnim oštećenjima izazvanim COVID-19 na spermijima ili na muškom reproduktivnom potencijalu, kazala je za londonski Science Media Centre.

Na rezultate je možda utjecalo što su muškarci koji su se oporavljali od COVID-19 liječili kortikosteroidima i antivirusnim lijekovima, a kontrolna skupina nije primala tu terapiju.

I Allan Pacey, specijalist za muški fertilitet na Sveučilištu Sheffield poziva na oprez u interpretaciji rezultata istraživanja.

Neki pokazatelji smanjene kvalitete spermija mogli bi biti rezultat faktora nepovezanih s COVID-19, kaže on dodajući da je veći broj oboljelih bio s prekomjernom tjelesnom težinom.

Puka činjenica da je samo jedna skupina vrlo bolesna, bez obzira na to što je uzrok, također se mora uzeti u obzir.

Već znamo da bolesti s vrućicom mogu utjecati na proizvodnju spermija, bez obzira na uzrok, dodaje on.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti