Velika studija potvrdila: COVID-19 je muška bolest - češće obolijevaju, imaju ozbiljnije komplikacije, a i češće umiru

Jednom kad pandemija novog koronavirusa bude stvar prošlosti, vrlo lako bi se moglo dogoditi da u pošalicama COVID-19 zauzme počasno mjesto kao "muška bolest". Naime, još jedna studija pokazala je da ta bolest više "voli" muškarce od žena.

Branimir Vorša | 15.01.2021. / 13:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Muškarci će čeće biti pozitivni na testiranju za COVID-19, češće će razviti komplikacije i imaju veće šanse umrijeti od novog koronavirusa od žena, bez obzira na njihovu dob, pokazala je nova znanstvena studija objavljena u znanstvenom časopisu PLOS one.

Dosad su manje kineske i europske studije indicirale da muškarci imaju veći rizik od težeg oblika COVID-19 bolesti u odnosu na žene, no sveobuhvatna analiza povezanosti COVID-19 i spolova na velikim i raznovrsnim skupinama dosad je izostala.

U novoj studiji koju su proveli američki znanstvenici, korišteni su podaci velikog pružatelja zdravstvenih usluga u Houstonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, kako bi se odredila povezanost između spola i COVID-19 epidemiologije.

Podaci o testiranju na COVID-19, mortalitetu i deomgrafiji izvučeni su iz elektroničkih liječničkih kartona 96.496 punoljetnih osoba koje su bile testirane između 6. ožujka i 22. kolovoza 2020. godine.

Od navedene ukupne brojke, 15,5 posto testiranih bilo je pozitivno na novi koronavirus. Nakon prilagodbe sociografskih faktora i komorbiditeta, pokazalo se da muškarci imaju veće šanse biti pozitivni na testiranju za SARS-CoV-2 virus, s prilagođenim omjerom izgleda (aOR) od 1,39.

Studija je pokazala slične rezultate i kod pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna njega u bolnici. 34,1 posto pozitivnih muškaraca završilo je na intenzivnoj njegi, za razliku od ipak manjih 27,6 posto žena.

Nadalje 19 posto muškaraca završilo je na respiratoru, dok je kod žena to bio slučaj kod njih 14,7 posto.

Naposljetku, smrtnost kod hospitaliziranih muškaraca bila je 11,6 posto, a kod žena 8,3 posto.

Autori studije zaključuju da postoji jasna i snažna povezanost između muškog spola i osjetljivosti na SARS-CoV-2 virus, komplikacije pri razvoju COVID-19 bolesti, kao i lošije kliničke slike i izgleda oporavka.

Dodaju da razumijevanje zašto bolest različito utječe na spolove znači i temeljan korak naprijed prema poboljšanom liječenju bolesti i strategijama intervencija kod muškaraca i žena.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti