Neugodna vijest za muškarce: Otkriveno da COVID-19 može nepovoljno utjecati na plodnost, virus pronađen i u testisima pacijenata

Američki znanstvenici došli su do nove spoznaje o zarazi koronavirusom. Muškarcu koji je prebolio COVID-19, virus SARS-CoV-2 pronađen je posve slučajno na vrlo neočekivanom mjestu - u testisima, iako je na testiranju bio negativan.

Branimir Vorša | 12.11.2020. / 13:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Muškarci koji se zaraze koronavirusom imaju možda i novu potencijalnu brigu jer je novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu World Journal of Men's Health pokazalo da se COVID-19 može negativno odraziti i na njihovu plodnost.

Istraživanje je proveo znanstveni tim sa Sveučilišta u Miamiju, a u njemu je otkriveno da COVID-19 može nepovoljno djelovati na plodnost kod muškaraca, baš kao i seksualno prenosive bolesti.

Znanstvenici su proučavali uzorke tkiva testisa dobivene biopsijom šestorice muškaraca koji su umrli od bolesti COVID-19. Zapravo ih je začudio pronalazak novog koronavirusa u tkivu testisa tih muškaraca, no ni to nije sve.

Kod jednog 28-godišnjeg muškarca, koji nije pokazivao nikakve simptome bolesti COVID-19, isto tako su pronašli virus SARS-CoV-2 u njegovim testisima. Muškarac se naime testirao na neplodnost, pa mu je napravljena biopsija testisa..

Studija je isto tako pokušala otkriti kolika je količina virusa u testisima potrebna da bi se on prenio spolnim putem.

20 do 30 posto muškaraca moglo bi imati problema s plodnošću nekad u budućnosti, pojašnjava dr. Ranjith Ramasamy, šef reproduktivne urologije fakulteta Miller na Sveučilištu u Miamiju.

Poručio je i da muškarci koji su preboljeli ili su zaraženi koronavirusom svakako posjete urologa, osobito ako osjete bol u testisima. Ta bol, uz druge simptome, mogla bi biti indikator da je virus ušao i u testise pacijenta. Isto tako preporučuje da muškarci naprave i analizu ejakulata.

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti