Znanost pomaže u spašavanju rijetkih vrsta sjevernog bijelog nosoroga

Znanstvenici će pomoću metode umjetne oplodnje i surogat majki pokušati spasiti sjevernog bijelog nosoroga od izumiranja.

Hina | 31.07.2021. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tim međunarodnih znanstvenika koji rade na tome da što prije pronađu načine za spašavanje rijetke vrste sjevernog bijelog nosoroga rekli su kako su postigli napredak tako što su proizveli još tri embrija.

Konzorcij BioRescue, predvođen profesorom Thomasom Hildebrandtom s Instituta za zoološke vrtove i divlje životinje Leibniz u Njemačkoj, rekao je da su ovog mjeseca proizvedena još tri embrija te podvrste nosoroga, čime je ukupan broj živih embrija porastao na 12.

Znanstvenici su uzeli jajne stanice od jedne od dvije preostale ženke sjevernog bijelog nosoroga u kenijskom parku za divlje životinje. Za oplodnju su korišteni smrznuti spermiji dva uginula mužjaka, a sve je provedeno u talijanskom laboratoriju.

Dva od tri nova embrija proizvedena su uz pomoć sjemena sjevernog bijelog nosoroga Sunija, čiji je genetski kod poslužio za sve postojeće embrije.

Međutim, treći embrij proizveden je nakon što je prvi put korišteno i sjeme Angalifua, nosoroga koji je živio u Safari parku San Diego, a uginuo je 2014. godine.

Trenutni je plan stvoriti više embrija svaka tri do četiri mjeseca, a uskoro će se oni implantirati u surogat majke, ženke južnog bijelog nosoroga, kako bi se spriječilo izumiranje sjeverne inačice bijelog nosoroga. Pothvat je to koji je započeo još 2019. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti