Rusi nastavljaju s vlastitom misijom na Mars, nemaju dobre vijesti za Europsku svemirsku agenciju

Misija lansiranja europskog rovera s ruskom raketom i ruskim modulom za slijetanje prekinuta je, ali Roscosmos i ESA i dalje imaju ambicije oko Crvenog planeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2022. / 09:27

Europska svemirska agencija traaži astronaute
Europska svemirska agencija traaži astronaute - 8 (Foto: Zimo)

Iako se suradnja ruske svemirske agencije Roscosmos, usprkos nekim izjavama njihova čelnika Rogozina, na projektu Međunarodne svemirske postaje nastavlja po starom, no situacija je prilično drukčija s nekim drugim projektima, kao i sa suradnjom s Europskom svemirskom agencijom (ESA). Roscosmos i ESA surađuju, odnosno surađivali su na misiji ExoMars u sklopu koje je ruska raketa u drugoj polovici ove godine trebala ponijeti europski rover na Mars.

Slika nije dostupna Iz NASA-e poručili da, usprkos svemu, u svemiru surađuju s “ruskim prijateljima i kolegama”

Zbog cijele situacije, odnosno napada Rusije na Ukrajinu i brojnih sankcija uvedenih Rusima, misija i suradnja europske i ruske svemirske agencije su prekinuti. Usprkos tome, obje strane nisu odustale od projekta i istraživanja Marsa, no jasno je kako su ESA i Roscosmos suočeni s velikim problemima koji se ne mogu riješiti preko noći.

ESA-i će trebati 6 godina za razvoj modula?

Nakon objave o prekidu suradnje šer Roscosmosa Dmitry Rogozin rekao je kako će “u bliskoj budućnosti” početi raditi na vlastitoj implementaciji misije na Mars, pri čemu smatra da im za provođenje znanstvenih istraživanja rover uopće neće biti potreban. Naime, u sklopu misije trebala se koristiti ruska raketa i modul za slijetanje te Rogozin vjeruje kako će to biti dovoljno za istraživanja površine Crvenog planeta.

Što se ESA-e tiče, iz ove su agencije najavili kako će provesti industrijsku studiju koja bi im trebala pokazati kakve su im mogućnosti za provođenje vlastite misije na Mars.

Slika nije dostupna Šef Roscosmosa nakon obustave prodaje raketnih motora SAD-u poručio: "Neka lete na metlama, što ja znam"

Rogozin sumnja da će nešto moći napraviti bez Rusa, barem u nekom kratkoročnom razdoblju. Naime, smatra kako će trebati najmanje šest godina da Europska svemirska agencija razvije vlastiti modul za slijetanje pa je jasno koliko će novonastala situacija usporiti planirana svemirska istraživanja.

Izvor: NY Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti