Šef Roscosmosa nakon obustave prodaje raketnih motora SAD-u poručio: "Neka lete na metlama, što ja znam"

Vijest da Rusija više neće prodavati svoje raketne motore SAD-u šef ruske svemirske agencije popratio je osebujnim komentarom.

Branimir Vorša | 04.03.2022. / 10:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija je prestala prodavati raketne motore SAD-u kao odgovor na sankcije, izjavio je u četvrtak Dmitrij Rogozin, šef ruske svemirske agencije Roscosmos.

U ovakvoj situaciji ne možemo opskrbljivati ​​Sjedinjene Države našim najboljim raketnim motorima na svijetu. Neka lete na nečem drugom, svojim metlama, što ja znam, rekao je Rogozin na državnoj televiziji, a prenosi agencija Reuters.

Rogozin je tvrdio da je od 1990-ih Rusija isporučila SAD-u 122 motora RD-180, a 98 ih je korišteno. U sklopu odluke Rusija će prestati servisirati raketne motore, što znači da će 24 neiskorištena biti bez pomoći Rusa u servisiranju.

Slika nije dostupna Šef Roskosmosa prijeti: Ako nam hakirate satelite, to ćemo smatrati opravdanjem za rat!

Slika nije dostupna Roscosmos prekida suradnju s EU partnerima: Nema više lansiranja europskih satelita Soyuzom

Roscosmos je u četvrtak također najavio da više neće surađivati ​​s Njemačkom na istraživanju na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Od prošlog tjedna Rusija napada Ukrajinu, uz kontinuirane kopnene i zračne napade diljem zemlje. Ruski raketni napadi pogodili su stanove, sirotište i dječju bolnicu, priopćila je ukrajinska vlada.

Dosadašnja ruska kampanja izazvala je široku osudu međunarodne zajednice i ujedinila zapadne nacije na neviđene načine, koji su pokrenuli široku kampanju sankcija Putinu i njegovim saveznicima.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti