Rusi potvrdili: Da, testirali smo svoj ubojiti super tenk u Siriji

Ruski ministar otkrio je da je Rusija testirala svoje najnovije tenkove T-14 Armata u Siriji.

Branimir Vorša | 21.04.2020. / 12:23

T-14 Armata
T-14 Armata (Foto: AFP)

Kremlj već dugo vremena koristi rat u Siriji kao priliku za testiranje novog naoružanja i vojne opreme, no zasad nije otkriveno koliko su rigorozna testiranja T-14 Armata bila, ako ih je, naravno uopće bilo i ako sve to nije dio ruske propagande.

Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov komentirao je najnovije ruske tenkove T-14 u konetkstu Sirije 19. travnja u intervjuu za Rossija-1 državnu televiziju.

Da, tako je. Oni (T-14 tenkovi) su korišteni u Siriji. Korišteni su na terenu u Siriji pa smo u obzir uzeli sve potnakosti, rekao je Manturov.

Manturov naravno nije otkrio detalje, poput lokacije i datuma kad su provedena ta borbena terenska testiranja, kao ni detalje o kakvim je testiranjima zapravo bila riječ.

Isto tako, nadležno rusko ministarstvo obrane nije se oglasilo oko toga.

Ono što je poznato jest da je Rusija u ratu u Siriji dosad testirala krstareću raketu Kalibr koju koristi mornarica, krstareću raketu Kh-101 koju koristi ratno zrakoplovstvo, borbeni zrakoplov Su-35S Flanker-E, kopneno bojno vozilo BMPT Terminator te druga neimenovana kopnena bojna vozla. Sve navedeno testirano je u ratnim uvjetima i u stvarnoj borbi te dokumentirano.

Ako je Rusija i poslala T-14 tenkove u Siriju, čak i na kratko razdovlje, to im može poslužiti u propagandne svrhe i za pokazivanje njihove predanosti projektu tog naprednog tenka, unatoč konstantnim problemima koji ga muče.

Rusija planira kupiti 1000 tih tenkova do kraja 2020. godine. Izvršni direktor Uralvagonzavoda, Aleksander Popov, rekao je da kako taj proizovđač namjerava tijekom godine početi s isporukom prvih T-14 tenkvoa ruskoj vojsci.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti