Rusija formira prvu vojnu jedinicu u kojoj će s ljudima operirati i roboti naoružani topom, raketama i bacačima plamena

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavio je krajem proteklog tjedna da će ruska vojska uspostaviti prvu udarnu jedinicu u kojoj će biti i napadački vojni roboti.

Branimir Vorša | 14.04.2021. / 10:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šojgu je proteklog petka bio u inspekciji provođenja plana vojne nabave u tvornici u Nakabinu pored Moskve koja je zadužena za razvoj i proizvodnju različitih robotskih vozila.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da će u toj prvoj udarnoj vojnoj jedinici koja će imati i vojne robote biti pet robotskih sustava Uran-9 ili 20 borbenih vozila.

Riječ je o eksperimentalnoj vojnoj jedinici koja će biti formirana na osnovu premisa jednog od ruskih vojnih istraživačkih centara. Svrha te jedinice bit će stjecanje uvida metode korištenja vojnih jedinica s robotskim sustavima.

Nakon uspostave te jedinice započet će i obuka vojnog osoblja za rad s robotskim sustavima Uran-9 unutar borbeno spremnih vojnih jedinica, ističe se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Robotska vozila Uran-9 ranije su se upotrebljavala kao zasebni sustavi, a riječ je o sustavu kojem je glavno naoružanje automatski top kalibra 30 mm, protutenkovske rakete Ataka te bacači plamena Šmel.

Izvor: TASS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti