Britanski mediji tvrde: Rusija je s Iranom još u kolovozu razmijenila zarobljenu zapadnu vojnu tehnologiju i novac - za ubojite dronove

Neimenovani sigurnosni izvor za britanski Sky News rekao je da se u kolovozu između Rusije i Irana dogodila razmjena zarobljene zapadne vojne tehnologije iz Ukrajine, u zamjenu za novac i iranske dronove.

Branimir Vorša | 09.11.2022. / 14:54

Protutnkovski sustav Javelin
Protutnkovski sustav Javelin (Foto: Afp)

Rusija je u kolovozu poslala oko 141 milijun dolara u gotovini i izbor američkog i britanskog oružja zarobljenog u Ukrajini u Iran, u zamjenu za desetke borbenih bespilotnih letjelica koje je kasnije koristila u agresiji na Ukrajinu, objavio je britanski Sky News pozivajući se na anonimnu "sigurnosnu službu" kao izvor tih informacija.

Navedeni britanski medij izvijestio je da je ruski vojni transportni zrakoplov Il-76 tajno prevozio novac i tri modela streljiva - britansko lako protutenkovsko oružje sljedeće generacije ili protutenkovski projektil NLAW, američki protutenkovski projektil Javelin i protuzračni projektil Stinger - u zračnu luku u Teheranu u ranim jutarnjim satima 20. kolovoza.

NLAW, Javelin i Stinger bili su dio pošiljke britanske i američke vojne opreme namijenjene ukrajinskoj vojsci koja je pala u ruske ruke, rekao je navedeni neimenovani izvor za Sky News.

Nije poznato koliko su Rusi navedenih sustava zarobili od početka invazije na Ukrajinu, no videosnimke zarobljavanja tog oružja prvi su se put pojavile još početkom invazije.

Sky News navodi kako bi to naoružanje moglo Iranskim snagama čuvara islamske revolucije (IRGC) dati mogućnost proučavanja zapadne tehnologije i potencijalnog kopiranja iste putem obrnutog inženjeringa, kako je dodao njihov izvor. To znači da bi se takva varijanta oružja mogla u budućnosti koristiti u iranskoj vojsci.

U zamjenu za navedeni novac i oružje, Iran je pak isporučio Rusiji više od 160 dronova, uključujući 100 dronova Shahed-136, tvrdi isti izvor. Dodaje i da je u proteklih nekoliko dana između Teherana i Moskve dogovoren daljnji posao s dronovima vrijedan oko 201 milijun dolara.

Kao dokaz koji podupire navedene tvrdnje, izvor je sa Sky Newsom podijelio satelitske snimke za koje su rekli da pokazuju dva ruska vojna teretna zrakoplova u zračnoj luci u Teheranu, ali da je samo jedan od tih zrakoplova bio odgovoran za prijevoz novca i zarobljenog zapadnog oružja.

Glasnogovornik Pentagona Pat Ryder, s druge strane, za sve navedeno dosad nije čuo niti je išta vidio, piše The War Zone.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti