Ruski trolovi i YouTube: Iznenađujući razlozi zbog kojih dio roditelja ne želi cijepiti djecu

Razlozi zbog kojih dio roditelja ne cijepi djecu su kompleksni i nisu jednostavno, no dio problema leži u YouTubeu i ruskim trolovima koji su se pokazali prilično utjecajnim tijekom američkih predsjedničkih izbora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.02.2019. / 08:45

Cijepljenje (Foto: Getty images)

Posljednjih godina povećan je broj protivnika cijepljenja djece, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, odbijanje cijepljenja najmlađih jedna je od deset najvećih prijetnji globalnom zdravlju. Tako je u posljednje vrijeme zabilježen porast oboljelih od ospica, kao i povratak ove bolesti u neka područja u kojima su bile gotovo nestale.

Znanstvenici pokušavaju pronaći razloge zbog kojih je sve veći broj roditelja oprezan i pokušavaju izbjeći cijepljenje, a istraživanja koja su proveli pokazuju da nema jedinstvenog niti jednostavnog odgovora na pitanje o razlozima odbijanja cijepljenja. Ipak, neke se stvari mogu povezati s ovakvim razmišljanjem roditelja i znanstvenici smatraju da dio problema leži u lažnim vijestima i dezinformacijama koje se šire internetom vezanim uz navodnu štetnost i negativne posljedice cijepljenja.

Takve dezinformacije, pokazala su istraživanja, često šire ruski trolovi koji su odgovorni i za širenje lažnih vijesti uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine. Prema izvještaju američke organizacije za javno zdravstvo, koja je provela istraživanje vezano uz širenje dezinformacija iz Rusije, u razdoblju između 2014. i 2017. godine primijećen je porast propagande povezane uz odbijane cijepljenja te je, dijelom zahvaljujući širenju takvih poruka putem društvenih mreža, poljuljano povjerenje javnosti u cijepljenje.

Opasnost za javno zdravstvo

Profesor sa sveučilišta George Washington u SAD-u David Broniatowski, koji je proučavao način na koji su se širile dezinformacije iz Rusije, objasnio je taktiku s kojom su se korisnici koji su širili lažne vijesti služili. Prvo bi zadobili povjerenje grupa i članova tih grupa koje su protive cijepljenju na društvenim mrežama i to sa svojim aktivnostima u kojima bi objavljivali ili dijelili sadržaj povezan s argumentima protiv cijepljenja, a kada bi dobili nekakav status među članovima tih grupa, počeli bi širiti različite lažne informacije. Npr. kako je obavezno cijepljenje u suprotnosti s ustavnim pravima vjerskih sloboda, zatim o tajnim datotekama američke vlade o djeci "oštećenoj cijepljenjem", povezanosti autizma s cijepljenjem i slično.

No, nisu samo ruski trolovi zaslužni za širenje ovakvih informacija, već svoj dio krivice nose i Facebook (koji je praksi širenja lažnih vijesti povezanih s cijepljenjem odlučio stati na kraj) i YouTube. Znanstvenici su nedavno zaključili da je, zahvaljujući teorijama zavjere s YouTubea, porastao broj tzv. ravnozemljaša, a istraživanje koje su proveli na BuzzFeedu pokazalo je da je, ako na Googleovom videoservisu pretražujete videozapise o cijepljenju djece, velika vjerojatnost da ćete naletjeti na veliki broj videa protivnika cijepljenja u kojima se šire lažne informacije.

Videozapisi s nazivima poput "Bit će vam drago da ste pogledali ovaj video prije nego ste cijepili dijete" ili "Mama je saznala sve o hororima cijepljenja i prestala cijepiti djecu" često se pokazuju kao prvi prijedlozi za osobe koje pregledavaju videozapise vezane uz cijepljene djece te mogu utjecati na razmišljanje roditelja i njihove odluke oko toga hoće li ili neće cijepiti bebe i djecu.

Situacija je toliko izmakla kontroli da je čak i predstavnik američkog Kongresa Adam Schiff poslao pismo Facebooku i Googleu u kojem izražava zabrinutost oko poruka i videa koji se prikazuju na njihovim platformama i zbog kojih roditelji odbijaju cijepiti djecu pa takvi videozapisi predstavljaju opasnost za javno zdravstvo.

Izvor: Fox
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti