Samsung odlučio 'smanjiti' ovisnost o Googleu, uskoro će nuditi Nokia Here navigaciju

Opravdanje ovakvog poteza sažeto je u tezu kako Samsung želi smanjiti 'ovisnost o Googleu', pa je tako postigao sporazum s Nokijom čije će se mape za navigaciju pojaviti na novim uređajima korejskog proizvođača.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 02.09.2014. / 12:29

Samsung odlučio 'smanjiti' ovisnost o Googleu, uskoro će nuditi Nokia Here navigaciju

Opravdanje ovakvog poteza sažeto je u tezu kako Samsung želi smanjiti "ovisnost o Googleu", pa je tako postigao sporazum s Nokijom čije će se mape za navigaciju pojaviti na novim uređajima korejskog proizvođača.

Prema navedenom sporazumu, kako prenosi BBC, Nokia Here aplikacija biti će besplatna u Android verziji za Samsungove pametne telefone, ali i Samsung Gear S pametni sat, čime će se napraviti odmak od navigacije koju je na Androidu do sada "ekskluzivno" nudio Google. Naravno, na svaki pametni telefon, pa tako i Samsung, mogla se instalirati bilo koja aplikacija za navigaciju, ali radi se uglavnom o aplikacijama koje koštaju, tako da je većina korisnika "zapela" s Googleovim inačicama navigacije koje su bile predinstalirane na Samsungovim smartphoneima. Sada će korisnici dobiti mogućnost da koriste Nokia Here navigaciju, koja je po mnogim recenzijama čak i kvalitetnija od one koju nudi Google. Ipak, Samsungovi pametni telefoni će sada dolaziti s dvije verzije predinstaliranih navigacijskih mapa, jednom iz Googleove, drugom iz Nokia "radionice".

U početku će Nokia Here dolaziti u takozvanoj beta verziji za Android, ali s vremenom će postati nativna i stabilna verzija, na koju ćete se, ako imate Samsungov pametni telefon, prema iskustvima korisnika koji su i do sada koristili Nokia Here moći osloniti bez obzira gdje putujete. Nokijina navigacija pokriva 190 zemalja svijeta, nudi, naravno, mogućnost glasovne navigacije, ali i ono što je mnogima iznimno zanimljivo, a to je preuzimanje mapa pojedinih zemalja ili područja na pametni telefon, kako bi se izbjeglo trošenje podatkovnog prometa, što je poprilično "skup" sport, pogotovo ako putujete u inozemstvo. Ono što će biti dodatni adut kojim Nokia "ulazi" u Samsung je optimizacija mapa i navigacije za uređaje s manjom dijagonalom zaslona, kao i mogućnost korištenja na Samsung Gear S pametnom satu. U svakom slučaju, svi koji će u budućnosti kupiti neki od Samsungovih pametnih telefona mogu biti zadovoljni, jer će dobiti još jednu sjajnu aplikaciju za navigaciju i to potpuno besplatno. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti