Sanofi i GSK razvijaju cjepivo koje će biti tri puta skuplje od cjepiva konkurentske tvrtke

Šef francuske tvrtke Sanofi Olivier Boglliot opravdava visinu cijene time što tvrtka koristi vlastite resurse u razvoju cjepiva, dok AstraZeneca dio posla prepušta vanjskim suradnicima.

M. R. | 06.09.2020. / 17:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo koje francuska tvrtka Sanofi razvija s britanskim GlaxoSmithKlineom (GSK) koštat će manje od 10 eura po dozi ako bude odobreno za tržište. Cijene još nisu definirane, no čelnik Sanofija, Olivier Boglliot kazao je kako će biti ispod 10 eura što je ipak više od 2,5 eura koliko konkurentska tvrtka AstraZeneca namjerava naplaćivati za svoje cjepivo.

Boglliot razliku u cijeni objašnjna činjenicom da se njegova tvrtka koristi vlastitim resursima u istraživanju, dok AstraZeneca dio posla prepušta vanjskim suradnicima.

Konačna cijena cjepiva utvrdit će se kada istraživanje uđe u treću fazu, a čelnici Sanofija i GSK se nadaju da će to biti do prosinca kako bi mogli dobiti odobrenje u prvoj polovici 2021. godine. Cjepivo je trenutno u fazi kliničkog tesitranja, javlja Reuters.

Inače, AstraZeneca je već potpisala ugovore s Europskom unijom i SAD-om te obećala svakome isporučiti 300 milijuna doza cjepiva.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti