Savjeti kako otkriti koristi li netko neovlašteno vaše računalo

Bez obzira radi li se o cimeru (ili cimerici), kolegama na poslu ili članovima obitelji, činjenica da netko koristi vaš uređaj bez vašeg dopuštenja zaista nije ugodna.

Martina Čizmić | 12.11.2017. / 13:18

Neovlašteno korištenje računala (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Svi smo mi pomalo posesivni prema našim uređajima. Nije nam baš drago kad netko sjedne za naše računalo ili pita može li se poslužiti našim pametnim telefonom.

I to je u redu, jer svatko od nas na uređajima koje koristi svakodnevno ima pohranjene podatke i datoteke koje ne želi baš dijeliti sa svima.

No, što kad imate osjećaj da još netko, bez vašeg znanja i dopuštenja koristi vaše računalo? Kako to dokazati odnosno kako spriječiti?

Bez obzira radi li se o cimeru (ili cimerici), kolegama na poslu ili članovima obitelji, činjenica da netko koristi vaš uređaj bez vašeg dopuštenja zaista nije ugodna. Kako bi utvrdili da se to zaista događa, morati ćete upotrijebiti nešto naprednije znanje i poznavanje računala.

Naravno, već ste upotrijebili klasične sisteme zaštite poput zaključavanja računala lozinkom, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica. Ako jeste i svejedno sumnjate da netko koristi vaše računalo, onda je vrijeme za drastičnije mjere.

Provjerite evidenciju

Prvi je korak provjeriti logove ili evidenciju. Naime, vaše računalo bilježi sve što radite na njemu. Zaista, svaki klik miša ili pritisak tipke na tipkovnici zapisan je negdje u računalu. Najjednostavniji način da utvrditi je li netko koristio vaše računalo je da provjerite log.

Koristite li Windowse, potražite program koji se zove Event Viewer i odaberite opciju Windows log na desnoj strani ekrana. Kliknite desnom tipkom miša na Systems i pregledajte popis aktivnosti na svom računalu. Naravno, posebnu pozornost obratite na vrijeme kad niste bili uz računalo i kad ga je netko mogao neovlašteno koristiti.

Korisnici Mac-a trebali bi potražiti aplikaciju Console i potom odabrati All Messages. Nakon toga, u popisu, samo trebate provjeriti vrijeme kad niste bili uz računalo.

Provjerite internetski preglednik

Vjerovali ili ne, ali mnogi nakon što koriste tuđe računalo zaborave obrisati povijest pregleda u internetskom pregledniku. Bacite oko na povijest pregleda i pretraživanja u svom omiljenom pregledniku. Obično se nalazi u glavnom izborniku kao History. Pojavljuju li se neke stranice za koje ste sigurni da ih niste posjećivali? Ili vam je možda popis pregledanih stranica u potpunosti prazan? I to može biti jedan od dokaza da je netko koristio vaše računalo.

Naprednija pomoć

Ako sumnjate da se netko koristi vašim računalom, no dotična osoba ima naprednije znanje od vas i dobro skriva svoje tragove, morati ćete posegnuti za nekim konkretnijim "zamkama".

Isprobajte aplikaciju Prey koja vam može pomoći da uhvatite počinitelja na djelu. Naime, osim što prati što se događa s uređajem, pomoću nje možete zaključati ekran, poslati upozorenje ili čak uslikati počinitelja dok koristi vaše računalo.

Snimka ne laže

Želite li imati konkretne dokaze da netko koristi vaše računalo, uvijek možete investirati u sigurnosnu kameru. Tako rješenje nije najjeftinije, ali ako zaista imate povjerljive podatke na svom računalu i želite biti sigurni tko je počinitelj, možda je ovo pravi izbor za vas.

Na tržištu postoji cijeli niz različitih kamera koje su sitne i može ih se sakriti na različita, ne tako vidljiva mjesta.

Kad jednom postavite kameru i sustav nadzora, preostaje vam samo da pričekate i utvrdite tko se zaista koristi vašim računalom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti