Scenarij viđen i u Hrvatskoj: Državni milijuni završili na računima prevaranta, građani bijesni

Dok je u Hrvatskoj neoprezni službenik prevarantima poslao 50 tisuća eura, jedna vladina agencija iz Puerto Rica na nepoznat račun uplatila je čak 2,6 milijuna eura.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2020. / 14:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada su u pitanju hakiranje i računalne prijevare, samo je jedna stvar sigurna, a to je da – nitko nije siguran. Dosad su na prijevare nasjeli brojni "obični" korisnici, kompanije, državne agencije, a nastala šteta mjeri se u milijardama, dok se ukradenom novcu rijetku uđe u trag. U Hrvatskoj se najpoznatiji slučaj odnosi na neopreznog i naivnog pročelnika zaduženog za financije iz Đakova koji je 50 tisuća eura gradskog novca preusmjerio na račun nepoznatog prevaranta.

Slika nije dostupna Gotovo polovica Hrvata ne prepoznaje lažne e-mailove, a direktori su u tome najgori

Nedavno je bez nekoliko tisuća eura ostao i jedan poznati hrvatski poduzetnik koji je također postao žrtva vještog prevaranta te nam ti hrvatski primjeri pokazuju kako je uvijek potrebno dobro provjeriti kome se novac šalje i na koji račun.

Iako je 50 tisuća eura veliki novac, riječ je o maloj svoti kada se usporedi s cifrom koju su prevaranti uspjeli izvući iz jedne državne agencije u Puerto Ricu. Ovo je vrlo ozbiljna situacija, ekstremno ozbiljna, komentirao je direktor agencije za industrijski razvoj Manuel Laboy prijevaru u kojoj je na račun prevaranata uplaćeno čak 2,6 milijuna dolara. Riječ je o iznosu koji je trebao biti uplaćen na jedan račun, no nakon što su primili phishing, odnosno prevarantski mail u kojem je taj račun promijenjen, novac su uplatili na taj drugi račun.

Tko je vlasnik tog računa, nije poznato, a trenutačno traje interna istraga kako bi se saznalo kako je došlo do prijevare – zbog neopreznosti, nepoštovanja procedura ili nečeg trećeg. Laboy medijima nije htio reći je li netko zbog toga dobio otkaz i jesu li zbog gubitka tako velike svote ugrožene operacije te agencije. Poznato je da se u priču ovog tjedna uključio i FBI, čiji će agenti pokušati pronaći krivca i vratiti novac.

Hakerski napad, ilustracija Hrvatske državne institucije dva mjeseca bile na udaru hakera, a još se ne zna tko stoji iza napada

Kao i što je to bio slučaj u Hrvatskoj, tako je i javnost u Puerto Ricu tu vijest dočekala s nevjericom i velikim kritikama, a Laboy je odgovorio da njegova agencija vrlo ozbiljno pristupa upravljanju javnim novcem, što se teško može zaključiti s obzirom na gubitak čak 2,6 milijuna dolara.

Izvor: AP News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti