Sigurnost: Na što sve morate paziti kod korištenja javnih WI-FI mreža

Mobilnost i korištenje interneta u pokretu danas je postalo 'redovan dan u uredu', pritom je korištenje javnih bežičnih mreža iznimno često i rašireno, što sa sobom nosi određenu dozu rizika koji može generirati ozbiljne probleme.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 05.05.2015. / 09:10

Sigurnost: Na što sve morate paziti kod korištenja javnih WI-FI mreža

Mobilnost i korištenje interneta u pokretu danas je postalo "redovan dan u uredu", pritom je korištenje javnih bežičnih mreža iznimno često i rašireno, što sa sobom nosi određenu dozu rizika koji može generirati ozbiljne probleme.

Krađa identiteta i povjerljivih informacija nije nešto što se događa u filmovima nego surova stvarnost koja je stigla usporedo s razvojem tehnologijje. Iako su danas pretplate za korištenje mobilnog interneta, bilo s pametnog telefona, bilo s prijenosnika poprilično dostupne, još uvijek je "u modi" korištenje javnih Wi-Fi mreža, koje često nude brži prijenos podataka i pritom su potpuno besplatne. Zapravo, takav će način pristupa webu definitvno opstati, neovisno o tome kako će se razvijati tehnologija mobilnog pristupa. Ovakav je način danas uobičajen i iznimno koristan, poglavito ako ste na putu u inozemstvu, gdje nema smisla "nabijati" roaming troškove, a besplatni pristup Wi-Fi mreži danas u pravilu nude gradovi, poslovni i šoping centri, autobusi, vlakovi, zabavni i ostali parkovi...

Iako je Wi-FI protokol prisutan, vjerovali ili ne, još od 1985. godine, tek u posljednjih desetak, petnaestak godina dosegnuo je ogromnu popularnost. Nažalost, kako nam se nude nebrojene mogućnosti korištenja IT tehnologija, analogno tome rastu i opasnosti vezane uz iste, pogotovo ako govorimo o korištenju interneta. Ne jednom smo konstatirali kako apsolutna sigurnost ne postoji, ali opet nije zgorega poduzeti neke korake koji će smanjiti šanse da nam netko ukrade brojeve žiro računa, pripadajuće podatke za spajanje, brojeve kreditnih kartica i sve ostalo što bi nam moglo napraviti financijsku štetu. Moderni "cyber-kriminalci" vrlo često "snifaju" upravo na javnim, besplatnim bežičnim mrežama, stoga je dobro proučiti ovu infografiku koja na jednostavan i razumljiv način objašnjava što je dobro napraviti da se zaštitimo. 

Jedno od prvih pravila glasi: nikada se ne spajajte na javne Wi-FI "hot-spotove" koji ne zahtijevaju prijavu. Tu su i ostali savjeti, koji sugeriraju da isključite bilo kakvo dijeljenje podataka, mapa ili datoteka na uređaju s kojega pristupate webu, stoga pogledajte ovu infografiku i primjenite idući puta kada se spajate na javni Wi-Fi. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti