Sisak pod opsadom solarnih vozila: Strukovne škole natječu se tko ima najbrže vozilo

Otvaranje subotnje manifestacije održat će se u 9,30 sati ispred Hotela Panonija, a start utrke je u 10 sati. Proglašenje pobjednika zakazano je za 12,30 sati.

Hina | 22.09.2023. / 15:41

Utrka solarnih automobila (Foto: Soela) (Foto: Soela)

Promotivnom vožnjom gradskim ulicama i izložbom dvadesetak solarnih vozila u Sisku je u petak počela 10. manifestacija SOELA 2023., na kojoj sa svojim vozilima sudjeluje 16 hrvatskih strukovnih škola.

Kako su najavili organizatori iz Tehničke škole Sisak i Sisačko-moslavačke županije, cilj je SOELA-e razvoj novih inovativnih izvannastavnih aktivnosti kojima se potiče primjena obnovljivih izvora energije za napajanje vozila, te primjena novih metoda za obrazovanje učenika, koja će im dati specifična znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Središnja priredba manifestacije bit će subotnja već tradicionalna utrka solarnih vozila, koja su konstruirali učenici pod vodstvom svojih mentora. Naime, svaka natjecateljska ekipa ima zadatak napraviti automobil od zadanih tehničkih komponenata, te u okviru redovnog nastavnog procesa projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu.

Ovogodišnja utrka financira se iz projekta "Regionalni centar kompetentnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji - prema novim i inovativnim znanjima i vještinama" kroz Europski socijalni fond.

Kako je najavio idejni začetnik manifestacije Stevče Arsoski, desetom se utrkom zaključuje ciklus utrka i ujedno otvara mogućnost nastavka manifestacije kroz novi tehnološki iskorak na vozilima.

Otvaranje subotnje manifestacije održat će se u 9,30 sati ispred Hotela Panonija, a start utrke je u 10 sati. Proglašenje pobjednika zakazano je za 12,30 sati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti