Situacija izmiče kontroli: Jesu li američke banke odgovorne za hakerske napade?

Situacija vezana uz cyber napade može se opisati kao Divlji zapad te FBI istražuje jesu li američke banke na hakerske napade uzvratile istom mjerom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.12.2014. / 09:02

Situacija izmiče kontroli: Jesu li američke banke odgovorne za hakerske napade?

Nedavni hakerski napad na Sony koji je rezultirao krađom i objavom brojnih tajnih podataka šokirao je čelnike ove kompanije, ali je unio nemir i u brojne druge velike kompanije koje su sada u strahu da se nešto slično ne dogodi i njima. Neke kompanije tako su nakon ovog napada kontaktirale sigurnosne stručnjake kako bi im pomogli u obrani od potencijalnih hakerskih napada u budućnosti, odnosno žele saznati kako se obraniti od tih napada, ali i kako odgovoriti hakerima i saznati kojih su se privatnih podataka dokopali.

Jasno je kakvu štetu hakeri mogu nanijeti velikim kompanijama ako se dokopaju nekih materijala koji nisu za javnost pa te kompanije mogu ucjenjivati za novac, odnosno mogu objaviti te podatke i uništiti imidž tih kompanija u javnosti. Ovakva razmišljanja o odmazdi velikih kompanija i uzvraćanju na hakerske napade nisu nova te već neko vrijeme dio privatnih kompanija i banaka razmišlja o tome kako je 'napad najbolja obrana protiv hakera', a FBI čak istražuje jesu li američke banke već sudjelovale u cyber napadima, odnosno jesu li unajmile hakere za borbu protiv cyber napada kojima su bili izloženi u prošlosti. Naime, prema informacijama koje su objavili na Bloombergu, postoji mogućnost da su, nakon velikih cyber napada na američke financijske institucije koje su ranije pokrenuli iranski hakeri, banke odgovorile istom mjerom, odnosno hakiranjem s kojim su navodno onesposobili servere korištene u napadima na banke.

Američki političar Michael McCaul komentirao je kako cijela situacija vezana uz cyber napade podsjeća na Divlji zapad, pri čemu je mislio na osvetničke hakerske napade koje su navodno američke kompanije pokrenule protiv hakera. Navodno su čak iz JPMorgan Chasea predložili FBI-u da banke s offshore lokacija pokrenu napade na servere koji se koriste za DoS napade na njihove stranice – iako je tada ta ideja odbačena, istražitelji su otkrili da su zaista pokrenuti takvi cyber napadi na servere u Iranu te sada FBI istražuje potencijalnu umiješanost američkih kompanija u napade (iz JPMorgana odbacuju te optužbe).

Inače, zanimljivo je da je upravo glavni čovjek SAD-a Barack Obama najavio 'proporcionalni odgovor' na hakerske napade na Sony za koji je optužio Sjevernu Koreju – ubrzo nakon toga ova je zemlja imala problema s pristupom internetu, za što su optužili upravo SAD. Kevin Mandia, jedan od sigurnosnih stručnjaka koji je sudjelovao u istrazi oko napada na Sony komentirao je kako osveta kompanija za hakerske napade može samo pogoršati stvar, odnosno hakeri bi mogli povećati napade tako da borba s hakerima 'na njihovom tlu' i nije najpametnije rješenje.

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti