Sjeverna Koreja pokušava se domoći bitcoina

Stručnjaci za cyber-sigurnost rekli su da cyber-banda s vezama u Sjevernoj Koreji nastoji lažnim mailovima zaraženim virusima ukrasti što više bitcoina.

I.D. | 15.12.2017. / 21:05

Bitcoin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''Phishing'' napadi koji se pripisuju hakerskoj skupini Lazarus za koju se vjeruje da je povezana sa Sjevernom Korejom targetirali su bitcoin te zaposlenicima u tvrtkama koje posluju s tom kriptovalutom šalju mailove zaražene virusom kako bi ukrali što više bitcoinova.

''Naša saznanja temelje se na prethodnim aktivnostima i smatramo da je cilj napada krađa bitcoina, posebno u svjetlu posljednjih izvještaja iz drugih izvora da Sjeverna Koreja ima pojačan fokus na bitcoin i posjedovanje bitcoina'', rekao je Rafe Pilling, iz Secureworksa.

Jedan bitcoin trenutačno vrijedi više od 15.000 dolara (oko 96.000 kuna), zbog čega je primamljiv hakerima i drugim cyber-kriminalcima.

Primijećeno je da je Sjeverna Koreja pokazala zanimanje za bitcoin još 2013. Ta se valuta istražuje s IP adresa Sjeverne Koreje već dugi niz godina, piše ZDnet.com.

Poruka koju šalju hakeri iz Sjeverne Koreje sadrži Wordov dokument, a kada se na njega klikne, dobije se obavijest u kojoj piše da moraju omogućiti uređivanje kako bi ga mogli otvoriti. Kada korisnik klikne na opciju ''omogući'', virus počne raditi svoje.

Sjeverna Koreja zanijekala je navode cyber-stručnjaka.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti