Slijedi novi veliki napad? Netko 'pokušava naučiti kako srušiti internet'!

Bruce Schneier još je prošlog mjeseca upozorio kako netko pokušava 'naučiti kao srušiti Internet', a on sumnja u Kinu i Rusiju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2016. / 06:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošlog mjeseca stručnjak za sigurnost Bruce Schneier upozorio je kako su sigurnosne kompanije posljednjih godinu-dvije zabilježile neuobičajene hakerske aktivnosti koje upućuju na to kako netko pokušava 'naučiti kako srušiti internet'. S obzirom na vrste i mete napada te način njihovih izvođenja, Schneier kaže kako je jasno kako iza njih ne stoje neki obični hakeri, već vjerojatno neka velika država – dokaze o tome nema, no on vjeruje kako ti napadi dolaze ili iz Kine ili iz Rusije. Schneier je napomenuo kako su hakerski napadi specifični po tome što samo žele testirati obranu napadnutih ciljeva kako bi saznali što im je sve potrebno kako bi se jednom srušilo te ciljeve, odnosno stranice i servere.

To je bila priprema za 'prave' napade, a prvi takav napad zabilježen je prošlog tjedna kada su 'pale' stranice brojnih poznatih kompanija poput Twittera, Amazona, Netflixa i drugih. Ono što je posebno za ovaj napad jest što su hakeri, umjesto rušenja jedne stranice, s jednakom količinom utrošenih resursa DDoS napadom na Dyn (koja pruža DNS usluga i upravlja ključnim dijelovima internetske infrastrukture) uspjeli srušiti puno više stranica i napraviti pravi kaos. Brojni sigurnosni stručnjaci koji su komentirali ove napade zaključili su kako je to samo početak i s vremenom možemo očekivati nove i sve teže napade jer po svemu što se u posljednje vrijeme dešava očigledno je kako se sprema nešto veliko. Ono što je naročito opasno jest što je napad izveden hakiranjem brojnih uređaja/stvari povezanih s internetom (Internet Of Things – IoT) poput web kamera, DVR uređaja, satelitskih antena i routera čija je zaštita, kako to već neko vrijeme upozoravaju stručnjaci za cyber sigurnost, preslaba i hakeri je mogu lako probiti i onda te uređaje iskoristiti za napade. 'Ako želimo sve više stvari povezati s internetom (što će se u budućnosti sigurno dogoditi), onda moramo pronaći način da ih učinimo sigurnijima.

To je izazov za našu civilizaciju', komentirao je situaciju s posljednjim napadima do kojih je došlo iskorištavanjem IoT uređaja Michael Walker iz DARPA-e. Još jedan problem s ovim uređajima jest što ih korisnici, nakon što prvi put namjeste postavke i povežu ih s internetom, više ne diraju te postavke tako da većina njihovih vlasnika niti ne zna da su im njihove uređaje 'oteli' cyber kriminalci i koriste ih za hakerske napade. Trenutno se samo možemo pitati kakvi su daljnji planovi hakera – hoće li udariti na više takvih kompanija odjednom ili, ako je u pitanju neka država, u slučaju najcrnjih ratnih scenarija o kojima se sve više piše u posljednje vrijeme, netko planira kombinirane vojne i cyber napade s kojima bi mogli rušiti stranice i prekinuti komunikaciju.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti