Slovenska medijska kuća Pro Plus, producent nekoliko najgledanijih televizijskih programa, od utorka je žrtva hakerskoga napada i još nije otklonila njegove posljedice.

Kako je objavila RTV Slovenija, Pro Plus, koji stoji iza najgledanijeg komercijalnog televizijskog kanala POP-TV, odmah je potvrdio hakerski "upad" u svoj računalni sustav, čije posljedice i dalje nastoje riješiti, ali je i dalje onemogućeno emitiranje nekih emisija i prijenosi sportskih utakmica uživo, rad POP-TV videoteke te djelovanje njihova internetskog portala.

Prvih je dana bilo onemogućeno i emitiranje programa "24ur", najgledanije večernje informativne emisije kanala POP-TV.

U medijskoj kući za sada odbijaju komentirati sam hakerski napad, no neslužbeno se doznaje da je riječ o klasičnoj iznudi jer je u njihov računalni sustav ubačen ransomware koji je "zaključao" programe, navode slovenski mediji.

Slika nije dostupna Pokupili ste ransomware i ne znate kako dalje? Ova stranica ima čak 121 alat koji vas može spasiti

Navodno napadač, iza kojeg stoji organizirana kriminalna grupa, zahtijeva više milijuna eura kako bi zaključani program vratio u prvobitno stanje, navodi RTV Slovenija.

Kako je izjavio Uroš Svete iz državnog ureda za informatičku sigurnost, vjerojatno je riječ o napadu preko ransomwarea kojim se omogući zaključavanje programa i klasičnom načinu iznude.

Da bi se takve iznude i napadi spriječili, potrebno je da tvrtke imaju dobro razvijenu svijest o kibernetskoj sigurnosti, redovno sigurnosno obnavljaju programe sa sigurnosnim "rupama" i stvaraju kopije podrške. U suprotnom slučaju mogu postati mete i lake žrtve takvih napada.

Kako prenose slovenski mediji, u Sloveniji se godišnje zabilježi šezdesetak takvih hakerskih napada, no mnogi ostaju neprijavljeni ili se za njih ne dozna u javnosti, jer je riječ o manje istaknutim žrtvama i manjim iznosima otkupnine koju od njih napadači zatraže.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju