Službeno potvrđeno: Tesla ima prvi električni automobil na svijetu s dometom od 650 kilometara

Tesla sad ima i prvi električni automobil na svijetu koji ima autonomiju kretanja od 650 kilometara potvrđenih od američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA). Musk ima još jedan razlog za slavlje u nizu i nije propustio priliku pohvaliti se putem Twittera.

Branimir Vorša | 16.06.2020. / 13:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Teslin Model S Long Range Plus prvi je električni automobil u svijetu sa službeno potvrđenom maksimalnom autonomijom kretanja od 650 kilometara. Potvrdila je to američka Agencija za zaštitu okoliša.

Model S Long Range Plus svoju veliku autnomiju kretanja može zahvaliti tome što je lakši, učinkovitiji i što ima aerodinamičnije kotače od ostalih Teslinih modela.

Tesla je navedenu verziju Modela S uvela u veljači 2020. godine.

Svi modeli S napravljeni od siječnja imaju domet od 650 kilometara, napisao je u objavi na Twitteru šef te tvrtke Elon Musk. Ovo je samo službena potvrda, dodao je.

Početna cijena navedenog Teslinog modela iznosi 75.000 dolara.

Donedavnu su Tesla i EPA imali razmirice oko maksimalnog dometa Modela S Long Range Plus, jer je ta agencija donedavno službeno potvrdila domet manji od 650 kilometara, točnije, 630 kilometara. To je bitno zato što SAD koristi milje, a ne kilometre pa je brojka od 391 valjda Musku ružno izgledala, dok nova brojka 402 izgleda puno bolje.

Musk je tvrdio da su ranija testiranja EPA bila kriva zbog njihovih propusta pa je maksimalni domet bio slabiji dva posto od željenih 400 milja (650 kilometara cca). Onda je nastupila pandemija koronavirusa, a sad je novim testiranjem potvrđeno da navedeni model automobila ima 650 kilometara dometa na jednom punjenju.

Iz Tesle su pojasnili da su veći domet dobili smanjenjem težine automobila, aerodinamičnijim kotačima, učinkovitijim pogonskim dijelovima i unaprijeđenim regenerativnim sustavom kočenja.

Sva ta poboljšanja daju pozamašnih 20 posto više dometa od recimo nabrijanog Modela S 100D.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti