Softver i sigurnost u prvom planu: BlackBerry je u potpunosti promijenio poslovanje

Upravo će, smatra Chen, automobilsko tržište biti glavni generator rasta kompanije u budućnosti, a velika očekivanja imaju i na tržištu kibernetičke sigurnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2018. / 08:00

BlackBerry (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prije nekoliko godina prognoze za budućnosti BlackBerryja bile su prilično tmurne – prodaja telefona bila je sve manja, a iz kvartala u kvartal bilježili su velike gubitke te je dio tehnoloških novinara i analitičara vjerovao kako je prodaja kompanije jedino rješenje. Kada je krajem 2013. mjesto izvršnog direktora preuzeo John Chen bilo mu je jasno da, ako kompanija želi opstati, bit će potrebno provesti velike i radikalne promjene.

Jedan od prvih koraka bio je odustajanje od vlastitog operativnog sustava i fokusiranje na Googleov Android, a sljedeći korak bio je odustajanje od proizvodnje telefona i licenciranje svog softvera drugim mobilnim kompanijama.

Kako su na mobilnom tržištu ionako konstantno gomilali gubitke i bilo je jasno kako neće vratiti staru slavu kada su tijekom zlatnih vremena ove kompanije BlackBerryje koristile brojne poznate osobe, uključujući npr. i Baracka Obamu, Chen je razvoj hardvera ostavio drugim kompanijama i fokusirao se na sigurnosni softver i softver za IoT i automobile.

Fokus na sigurnost i automobile

Također, ova je kompanija nedavno dogovorila strateško partnerstvo s Microsoftom oko poslovnih rješenja koja integriraju BlackBerryjevo iskustvo na mobilnom i sigurnosnom tržištu s poznatim Microsoftovim proizvodima.

Partnerstva su veliki dio naše strategije, pogotovo kada poslujete na tržištu softvera. Mora se raditi na taj način, komentirao je Chen u intervjuu za CNN suradnju s Microsoftom.

BlackBerry je veliku pažnju posvetio i automobilskom tržištu, odnosno razvoju softvera za automobile – npr. Ford je već neko vrijeme jedan od njihovih klijenata, a nedavno su potpisali partnerstvo i s Jaguar Land Roverom u čijim će se automobilima koristiti QNX softver za navigaciju i putno računalo.

Početkom godine predstavili su i sigurnosni softver Jarvis namijenjen automobilima koji će pomoći u pronalaženju sigurnosnih propusta u vozilima, a kako budućnost donosi automobile koji će biti prepuni tehnologije i povezani s internetom, jasno je koliko će ovakav softver biti tražen i popularan.

Upravo će, smatra Chen, automobilsko tržište biti glavni generator rasta kompanije u budućnosti, a velika očekivanja imaju i na tržištu kibernetičke sigurnosti, pogotovo za velike kompanije i države.

Odustajanje od hardvera i mobilnog tržišta na kojem su marže ionako premale i fokusiranje na softver, sigurnost i automobilsko tržište pokazali su se dobitnom kombinacijom na krilima koje je ova kompanija ne samo u potpunosti promijenila način poslovanja, već i otvorila put za novu budućnost.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti