SpaceX će prenamijeniti dvije naftne platforme u lansirne rampe s kojih planiraju lansirati rakete na Mars

Elon Musk i ranije je govorio kako je cilj SpaceX-a izgraditi plutajuće svemirske luke iz kojih će rakete polijetati u svemir.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.01.2021. / 11:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX je prošle godine ušao u povijest kao prva privatna kompanija koja je astronaute odvela na Međunarodnu svemirsku postaju, no ambicije Muska puno su veće od toga. Već neko vrijeme traje razvoj i testiranje rakete koja bi ljude mogla odvesti tamo gdje još nikada nismo bili - na Mars. No osim na Mars, raketa bi se trebala koristiti i za lansiranja satelita, prijevoz tereta i infrastrukture itd., a još jedna zanimljivost vezano uz Starship jest da bi se u svemir mogla lansirati s bivših naftnih platformi.

Slika nije dostupna Novi vatromet u SpaceX-u: Prototip Starshipa eksplodirao pri slijetanju nakon testnog leta

Ovaj tjedan mediji su prenijeli informaciju kako je SpaceX prošle godine kupio dvije naftne platforme smještene pored luke u američkom gradu Brownsvilleu. Luka je smještena u blizini postrojenja u Boca Chici u Teksasu u kojem SpaceX-ovi inženjeri trenutačno rade na razvoju Starshipa. Prema CNBC-u, Muskov plan je prenamijeniti naftne platforme u plutajuće lansirne rampe s kojih će svoje buduće letjelice slati na svemirska putovanja. On je još prošle godine govorio o tome kako im je plan izgraditi teške plutajuće svemirske luke iz kojih će rakete polijetati prema Marsu, Mjesecu, ali i drugim gradovima naše planete.


Iz SpaceX-a nisu htjeli komentirati informacije o kupovini naftnih platformi, no javni podaci pokazuju da je prošle godine kompanija Valaris prodala dvije naftne platforme za 7 milijuna dolara. Platforme je kupila kompanija Lone Star Mineral Development, koja je registrirana na ime izvršnog financijskog direktora SpaceX-a Breta Johnsen. Imena koje su u SpaceX-u dali platformama su simbolična te je riječ o Marsovim satelitima - Deimos i Phobos.

 

Slika nije dostupna NASA i SpaceX uspješno lansirali europski satelit za promatranje i praćenje oceana

Kupovina bivših naftnih platformi također je neka vrsta simbolike, smatra dio američkih medija jer je infrastruktura koja je ranije korištena za fosilna goriva, sada dio kompanije koju je osnovao čovjek čiji je cilj iskorijeniti fosilna goriva i koji je fokusiran na zelenu energiju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti