Sretan 30. rođendan: Danas slavimo "najutjecajniju inovaciju našeg vremena"

World Wide Web jedna je od inovacija koja je promijenila način na koji živimo i radimo i neki je smatraju najutjecajnijom inovacijom našeg vremena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2019. / 14:08

Tim Berners-Lee (Foto: AFP)

Izum koji je promijenio čovječanstvo, povijesni izum ili, kako su to s novim Google doodleom nazvali u Googleu, najutjecajnija inovacija našeg vremena – koji god od ovih izraza primijenite na World Wide Web (WWW) sigurno nećete pogriješiti jer su internet i Web u potpunosti promijenili način na koji živimo i radimo, a 12 ožujka slavimo 30. rođendan World Wide Weba.

Za njegovo nastajanje zaslužan je softverski inženjer Tim Berners-Lee, koji je krajem osamdesetih radio u CERN-u te je Web razvio s ciljem povezivanja i dijeljenja informacija između znanstvenika, sveučilišta i instituta diljem svijeta, a s vremenom je World Wide Web postao mnogo više od toga te danas postoji skoro dvije milijarde web stranica diljem svijeta.

Internet Web puni 30 godina: Je li postao "čudovište izvan kontrole"?

Zanimljivo, prva web-stranica na svijetu bila je posvećena upravo projektu World Wide Weba i postavio ju je na svom računalu Tim Berners-Lee. Kako je izgledala stranica, možete pogledati i danas jer je CERN 2013. pokrenuo projekt ponovnog postavljanja prve web-stranice na svijetu na domeni info.cern.ch.

Rođendanu World Wide Weba posvećen je današnji Google doodle, u čijem opisu, među inim, podsjećaju kako WWW ne smijemo miješati s internetom, koji se razvija još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, dok je World Wide Web "napravljen na inovacijama poput HTML-a, sustava URL adresa i HTTP-a".

Iako nam je WWW uvelike promijenio i poboljšao živote, Tim Berners-Lee nije baš zadovoljan načinom na koji se razvija jer se njegova početna ideja o povezivanju radi razmjene podataka i informacija dijelom pretvorila i u alat za manipulaciju ljudima, kršenje privatnosti te širenje lažnih vijesti i informacija.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti