Stanje svijesti iz srednjeg vijeka i mržnja jači su od svih modernih tehnologija

Uopće se ne moramo truditi razumjeti, jer takvo nešto je ionako normalnom čovjeku nedokučivo, ali objektivno je pitanje kako uz sva, deklarativno moćna tehnološka oružja divljaštvo i dalje nudi sliku mračnog doba ljudske civilizacije.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 14.08.2015. / 09:43

Stanje svijesti iz srednjeg vijeka i mržnja jači su od svih modernih tehnologija

Uopće se ne moramo truditi razumjeti, jer takvo nešto je ionako normalnom čovjeku nedokučivo, ali objektivno je pitanje kako uz sva, deklarativno moćna tehnološka oružja divljaštvo i dalje nudi sliku mračnog doba ljudske civilizacije. 

Osobno, još uvijek se nadam i vjerujem kako je Tomislav Salopek živ, bez obzira što sva izvješća i vijesti koje dobijamo govore drugačije. Iako su svi stručnjaci, od dana kada su bolesnici i poremećeni umovi, ljudska ništavila i slabići koji se skrivaju iza fantomske pripadnosti ISIL-u (Islamska država) oteli nesretnog Tomislava upozoravali kako su šanse za spašavanje male ljudski je uvijek iznova tražiti iskonsku nadu. Uostalom, navodno živimo u vremenima kada se može nadzirati sve i svakoga, kada moderne tehnologije mogu pogoditi našu poziciju "u dva metra ili manje", pa sam nekako naivno vjerovao da se ta silna tehnološka oružja mogu iskoristiti u ovakvim situacijama, kada bi to bilo logično, očekivano i normalno. Kome bi trebale služiti moderne tehnologije ako ne ljudima u nevolji? Naravno, intimnno sam znao da je sve to što nam guraju iza sintagme "služimo narodu" zapravo šuplja, licemjerna i ništavna priča... 

Tomislav Salopek nije, nažalost, ni prvi, bojim se ni posljednji nevini čovjek kojega su "borci" (a zapravo konačne kukavice!) oteli u ime "viših ciljeva" i pod pamfletom "borbe za pravdu". Ali, draga gospodo, ako već imate mogućnost pratiti kretanje ljudi, nadzirati njihove lokacije, zašto, pobogu zašto ne iskoristite tehnologiju u ovakvim trenucima koji apsolutno označavaju sumrak civilizacije u svakom smislu? Ne možete, ne znate, ne da vam se? Ah, da, pa vi niste u stanju mjesecima locirati nestali zrakoplov, kako onda očekivati da ćete to uspjeti s pojedincem... Izgleda da je jedino moguće nadzirati nemoćne civile i poigravati se s njihovom privatnošću, a kada treba udariti po bolesnicima i totalnim luđacima, onda se ne događa ništa. Osim, naravno, ispraznih lamentiranja kako svi "rade sve što je u njihovoj moći", što u praksi zapravo znači da ne rade ništa, odnosno ne mogu (ne žele) napraviti ništa. Ispada da moderne tehnologije zapravo ne znače ništa, baš ništa, kada s druge strane stoje metode za koje smo mislili kako su zaključane duboko u povijesti...

Konačni paradoks leži u činjenici da ti monstrumi svoja nedjela promoviraju i njime se hvale na - društvenim mrežama. YouTube, Twitter i ostali servisi prepuni su video materijala i vijesti vezanih za tu pakosnu i izopačenu tvorevinu nazvanu ISIL. E, sad, volio bih da mi netko objasni kako je moguće da kreteni mogu koristiti sve te servise, ali ih veličanstveni heroji modernog doba i njihove igračke ne mogu locirati?! Naravno, lako je "locirati, uhititi i transferirati" nekoga tko je s torrenta preuzeo film ili "komad softvera", no kad treba uloviti ubojice u najdubljem smislu tog termina, onda se, očigledno, ne može. Nije da opravdavam torrente i slično, samo sam povukao paralelu, nadam se da ste shvatili poantu... Nisam baš ljubitelj niti pobornik teorija zavjere, makar, kad se objektivno, koliko je to moguće, sagleda cijela situacija nekako je sasvim logično da su maloumnici iz ISIL-a pod nečijim patronatom i kontrolom. Čijom i zašto, to je zaista potpuno nebitno, ako je to doista istina. I zato se, uz nadu da će se dogoditi epski obrat u kojem će se Tomislav Salopek vratiti svojoj obitelji, pitam živimo li mi u modernim vremenima ili srednjem vijeku? I što je jače? NE, ne treba nam umjetna inteligencija da nas dotuče, odradit ćemo to sasvim sigurno sami, zahvaljujući našoj neinteligenciji, licemjerju i poremećenosti. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti