Startup pokušava dati odgovor na jedno od ključnih pitanja: Je li trudnoća moguća u svemiru?

Uspiju li, to bi mogao biti prvi korak za stvaranje sigurnih i stabilnih svemirskih kolonija.

Martina Čizmić | 11.09.2023. / 09:50

Dijete u svemiru, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Žele li ljudi putovati na dulja svemirska putovanja i osvajati druge planete, morat će se pozabaviti s cijelim nizom potencijalnih problema. Od toga kako disati i preranjivati se na dugim putovanjima ili negostoljubivim planetima, do toga - kako nastaviti vrstu.

Upravo se ovim posljednjim bavi nizozemski startup SpaceBorn United. Naime, oni su se uhvatili u koštac s problemom ljudske reprodukcije u svemiru.

Kako su objavili na svojoj internetskoj stranici, napravili su prototip malog uređaja za in vitro oplodnju i maleni inkubator za embrije, koje planiraju poslati u svemir i provesti cijeli niz pokusa. Cilj im je provjeriti je li uopće moguće začeće u svemirskim uvjetima nedostatka gravitacije, visoke razine radijacije i ograničenih uvjeta za život.

Djevojka promatra zvijezde Vruća tajna svemirskog turizma: Znanstvenici predviđaju kad bi se mogao dogoditi prvi seks u svemiru, ali daju i upozorenje

Prototip uređaja za in vitro oplodnju nije veći od običnog CD-a, a koristit će mikrofuidnu tehnologiju. Ideja je da se disk okreće kako bi simulirao učinke gravitacije na Zemlji u bezgravitacijskom prostoru.

Iz SpaceBorn Uniteda ističu kako im je u planu prve testove provesti na staničnoj razini i to na stanicama miševa.

Misija pod nazivom ARTIS (Assisted Reproductive Technology in Space) trebala bi trajati šest dana tijekom kojih bi se oplodile jajne stanice miševa i kad krene dijeljene stanice u umjetnoj gravitaciji, embriji bi se kriogenski zamrznuli i vratili na Zemlju kako bi ih se pregledalo. Nakon toga, mišji embriji začeti u svemiru, trebali bi biti transplantirani u mišice kako bi se mogao pratiti daljnji razvoj embrija i trudnoća (odnosno u ovom slučaju skotnost). Iako su prvotno imali u planu lansirati prototip i testirati ga u kolovozu 2023. godine, to je sad pomaknuto na početka 2025. Iz tvrtke ističu kako se svakako nadaju da će misiju obaviti u sljedećih pet godina.

Ako misija prođe onako kako je planirano, sljedeći bi korak trebao obuhvatiti ljudske matične stanice. Želja im je definirati koja je minimalna razina gravitacije potrebna za razvoj zdravog embrija.

Iako u teoriji sve zvuči jasno, iz nizozemskog startupa ističu kako su još godinama daleko od bilo kakve potencijalne reprodukcije u svemiru. Pogotovo kad se u obzir uzme i koliko je to zahtjevan i izazovan posao na Zemlji.

No, uspiju li, to bi mogao biti prvi korak za stvaranje sigurnih i stabilnih svemirskih kolonija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti