Vruća tajna svemirskog turizma: Znanstvenici predviđaju kad bi se mogao dogoditi prvi seks u svemiru, ali daju i upozorenje

Izazovi ljudske reprodukcije u svemiru, zajedno s etičkim i sigurnosnim pitanjima, zahtijevaju hitnu pozornost i odgovorno planiranje.

Branimir Vorša | 20.07.2023. / 13:42

Djevojka promatra zvijezde
Djevojka promatra zvijezde (Foto: Getty Images)

Dok svemirski turizam postaje stvarnost s već dostupnim suborbitalnim letovima i dužim putovanjima na horizontu, znanstvenici poput profesora bioanalitičke tehnologije Davida Cullena sa Sveučilišta Cranfield, počeli su se baviti jedinstvenim problemom - mogućnošću ljudskog začeća u svemiru. Cullen je sa svojim timom naprvio i studiju vezanu za taj problem.

Dok su svemirska putovanja nekoć bila ograničena na profesionalne astronaute, budućnost svemirskog turizma znači da se i neprofesionalci mogu uključiti u svemirska putovanja, što dovodi do rasprava i o potencijalu za intimne susrete u svemiru.

Slika nije dostupna Seks u budućnosti neće biti isti? Bivši Googleov direktor objasnio zašto ljudski partneri možda više neće biti potrebni

Kármán line club

Cullen i njegov tim skovali su izraz "Kármán line club" kako bi opisali potencijalnu pojavu seksualne aktivnosti u svemiru. S obzirom na motivaciju svemirskih turista i napredak u razvoju svemirskih letjelica, predviđaju da bi se takvi događaji mogli dogoditi već u sljedećem desetljeću.

Međutim, prava zabrinutost leži u mogućim posljedicama ljudskog začeća u svemiru. Trenutno svemirski turistički letovi traju kratko, ograničavajući faze ljudske reprodukcije koje bi se mogle dogoditi u svemiru. Trudnicama je zabranjen ukrcaj, ali mogućnost skrivene ili nepoznate trudnoće nije razmotrena.

Industrija svemirskog turizma ne poduzima dovoljno

Slika nije dostupna Nešto tu zvuči krivo: Čovjek želi osvajati svemirska prostranstva, ali seks u svemiru je u toj priči tabu i tema o kojoj nema pojma?

Bestežinsko stanje i povećana razina radijacije u svemiru imaju poznate učinke na ljudsko tijelo, poput gubitka mišića i kostiju. Međutim, utjecaj na fiziološke procese poput reprodukcije ostaje uglavnom nepoznat. Ograničeni pokusi na mišjim embrijima izloženim svemiru pokazali su promjene u održivosti, ukazujući na moguće učinke na ljudske embrije začete u svemiru.

Industrija svemirskog turizma suočava se s raznim rizicima, uključujući komercijalne, etičke, reputacijske i pravne, ako se trudnoća dogodi tijekom svemirskog leta. Trenutačno postoji malo dokaza da se poduzima dovoljno koraka za ublažavanje tih rizika.

Cullenov prijedlog

Osim toga, zatvoreno okruženje svemirske letjelice izaziva zabrinutost zbog rizika od seksualnog napada tijekom putovanja u svemir, naglašavajući potrebu za hitnim razgovorima između industrije svemirskog turizma i relevantnih strana kako bi se riješili ti problemi i zaštitili svi sudionici.

Kako bi se suočili s tim izazovima, Cullen predlaže provedbu savjetovanja prije svemirskog leta za svemirske turiste, informirajući ih o rizicima ljudskog začeća u svemiru. Mogla bi se također razmotriti pravna izuzeća koja operatere svemirskog turizma oslobađaju odgovornosti u takvim slučajevima.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti