Što bi moglo poći po zlu? U poštanske sandučiće stigli besplatni pametni satovi

Američki vojnici primili su neočekivane poklone, no savjetuje im se da satove ne aktiviraju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.06.2023. / 14:10

Paket (Foto: Getty Images)

Što biste napravili u slučaju da u poštanskom sandučiću u paketu na vaše ime stigne pametni sat? Možda bi pomislili da je neka pogreška, a možda kako je riječ o nekoj nagradi koju ste dobili kada ste popunjavali neke formulare na internetu ili slično. Mnogi bi, najvjerojatnije, aktivirali sat, pogotovo ako u primljenom paketu nema podataka o pošiljatelju pa ga ne možete vratiti.

Malware Imate li je i vi na svom telefonu? Aplikacija za Androide snimala je korisnike bez njihova znanja

Takvi paketi nedavno su počeli stizati pripadnicima američke vojske, a iz vojnog odjela za kriminalne istrage odmah su svima poručili da ih nikako ne smiju aktivirati jer postoji mogućnost da dolaze sa skrivenim malwareom koji onda može prikupljati različite podatke. Ono što je naročito sumnjivo jest što se satovi, odmah nakon aktiviranja i bez neke akcije korisnika, pokušavaju povezati na WiFi i pametne telefone. Inače, ovakva taktika slanja nekih uređaja poput telefona ili vanjskih diskova s malwareom nije neuobičajena tako da je zaista moguće da su satove poslale strane vlade i obavještajne službe kako bi se pokušale dokopati nekih korisnih informacija.

Iako još nije potvrđeno da se na satovima nalazi malware, odnosno službeno nije zabilježeno da uređaji prikupljaju ili šalju podatke, na Tech Spotu kažu kako ta mogućnost nije isključena, pogotovo jer je riječ o satovima koji su dostavljeni na adrese vojnika. Satovi prikupljaju brojne informacije o lokaciji, biometriji, imaju mikrofone i mogu se povezivati s telefonima i pristupati osjetljivim podacima na njima tako da je jasno kolika opasnost prijeti ako netko drugi ima pristup svim tim podacima na satovima američkih vojnika.

Malware Malware otkriven u čak 60 aplikacija za Androide koje su preuzete na telefone više od 100 milijuna puta

Postoji i još jedna mogućnost, iako je u nju teško povjerovati s obzirom na to da su primatelji vojnici, a to je da satove šalju prodavatelji s Amazona koji, nakon što pošalju svoje proizvode na određene adrese (iako ih nitko s tih adresa nije naručio) pišu recenzije tih proizvoda u ime primatelja kako bi privukli buduće kupce.

U svakom slučaju, savjetuje se, u slučaju da zaista dobijete nekakav neočekivani poklon poput sata, telefona, vanjskog diska i slično, da ga ne aktivirate jer ne znate tko ga šalje i skriva li neke opasnosti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti