Što mislimo o Samsung Galaxy S24 Ultra nakon dva mjeseca korištenja?

Najteže nam je pao povratak na "obični pametni telefon". Jer dok koristite AI telefon, zapravo ne razmišljate o tome koliko AI radi u pozadini. Ali kad se vratite na telefon koji nema te mogućnosti itekako to osjetite.

Martina Čizmić | 22.06.2024. / 10:44

Galerija

 Kad je Samsung predstavio svoj Galaxy S24 Ultra telefon u siječnju 2024. godine, to je bio prvi "pravi" telefon s jasnim značajkama umjetne inteligencije. I to je bilo vidljivo gotovo odmah čim biste ga uzeli u ruku.

Imali smo priliku koristiti ovaj telefon nekoliko mjeseci i možemo jasno i glasno reći da je ovaj telefon promijenio način na koji gledamo pametne telefone.

Treba imati na umu

Prije svega, nekoliko stvari koje su nam postale jasne kad smo se sa S24 Ultre vratili na "obični" pametni telefon.

1) Samsung je zaista uložio mnogo vremena i truda ne bi li unio AI značajke koje će se koristiti u svakodnevnom životu. I, možda još važnije, koje će biti korisne u svakodnevnom životu.

2) Suradnja s Googleom na opciji Circle to Search nas je razmazila. Činjenica da možete u bilo kojem trenutku zaokružiti nešto na ekranu i potražiti dotični predmet, izraz ili nešto treće, mijenja život. Da se razumijemo, ne funkcionira uvijek baš najbolje, ali je u većini slučajeva i više nego korisno.

3) Samsung cijelo vrijeme poboljšava svoj Galaxy AI i sa svakim ažuriranjem, opcije su postajale sve bolje i bolje.

4) Telefon koji smo dobili na testiranje i telefon koji smo koristili posljednji dan testa, nije isti. Točnije, sam uređaj je harvdverski bio identičan, ali je tijekom tog vremena AI nekoliko puta nadograđivan kroz ažuriranja i "učio" je o našim potrebama i navikama te se dodatno prilagođavao.

Sad kad smo taj dio riješili, možemo opisati i samo iskustvo korištenja uređaja. Jer tehničke specifikacije poput veličine ekrana, baterije i sličnog već smo ranije naveli.

Samsung Galaxy S24 Ultra - recenzija - 16 (Foto: Zimo)

Sve što nam se svidjelo

Iako S24 Ultra na prvi pogled djeluje kao i njegov prethodnik, čim ga uzmete u ruke taj dojam nestaje. Ekan na S24 Ultra je puno bolji za dugotrajno korištenje. Presvučen je Corning Gorilla Armor staklom koje smanjuje refleksiju i odsjaj pogotovo kad ste na jarkom suncu. Čak i kad smo bili vani, ekran je bio dovoljno vidljiv da nismo morali tražiti hlad ne bismo li pročitali poruku koja je stigla ili pokazali fotografiju objavljenu na društvenim mrežama. Osim toga, Samsung je sa serijom S24 odustao od zaobljenih rubova ekrana koji su godinama bili glavna značajka njihovih telefona. Sad je tu potpuno ravan ekran s jasnim rubovima, što je ne samo poboljšalo vidljivost na ekranu, olakšalo stavljanje dodatnog zašitnog stakla, ali i omogućilo bolje iskorištavanje S Pena za bilješke i crteže.

Ravan ekran olakšava i korištenje Circle to Search opcije. Iako je ova opcija u međuvremenu kroz ažuriranja došla i na S23 Ultru, nekako nam je bilo lakše koristiti ju na S24 Ultri. Možda je to samo subjektivan dojam, ali nama se učinio vrijedan spominjanja.

Druga stvar koju treba istaknuti su kamere na Ultri. Da, Samsung je uvijek najbolje od svoje tehnologije "gurao" u Ultra verzije svojih telefona. I s pravom su one uvijek bile najskuplje. S24 Ultra, osim što ima impresivnu kameru od 200 MP i zoom od 100x, jako koristi umjetnu inteligenciju za "uređivanje" fotografija. To može biti izuzetno dobra stvar jer vam od svake fotografije koju snimite napravi "najbolju verziju", ali koji put zna pretjerati sa uređivanjem, pa fotografije djeluju previše "savršene". Ne možemo to bolje opisati.

Samsung Galaxy S24 Ultra - recenzija - 20 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy S24 Ultra - recenzija - 14 (Foto: Zimo)

Dobra je stvar što S24 Ultra ima opciju snimanja u RAW formatu, pa ako želite sami uređivati svoje fotografije, možete odabrati takvo snimanje i potom se fotografijama zabavljati sami na računalu i s programom za uređivanje. Za prosječnog korisnika, AI odrađuje i više nego dobar posao. Možda ćete na početku imati potrebu još malo dorađivati fotke, ali zapravo za to nema potrebe. Mi smo testirali fotografiranje i tijekom koncerata u zatvorenom (znate onu kombinaciju - vi ste u mraku, na pozornici blješti svjetlo, efekti, vatromet..). Za većinu kamera na pametnim telefonima to je izazovno okružje jer fotografije ispadnu ili premračne ili presvjetle. Dodate li tome još i zoom i najčešće dobijete neku mrlju u daljini za koju ste sigurni da je vaš omiljen izvođač. U slučaju S24 Ultra međutim, kamera u kombinaciji sa softverom i AI odradila je i više nego dobar posao. Fotografije su bile jasne, video izuzetno dobar i s filtriranim šumovima, tako da smo bez problema čuli ono što smo htjeli čuti, bez obližnjih razgovora.

Samsung Galaxy S24 Ultra - recenzija - 17 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy S24 Ultra - recenzija - 2 (Foto: Zimo)

Još jedna stvar koja nam se izuzetno svidjela, a jako se oslanja na Galaxy AI je prevođenje. Iako je to još daleko od univerzalnog prevoditelja kakvog smo navikli gledati u filmovima o budućnosti, Samsungov AI prevoditelj radi prilično dobro. Glavni mu je minus što je ograničen na relativno mali broj jezika (kombinacija engleski - njemački/francuski radi izvrsno, ali podrške za hrvatski nema). No, ako govorite barem jedan od jezika koji su na popisu, a sugovornik drugi, možete uživati u razgovoru.

Samsung Galaxy S24 Ultra - recenzija - 13 (Foto: Zimo)

Što se ostalog dijela korisničkog iskustva tiče, onaj najvažniji odnosi se na bateriju. Ultra dolazi s 5000mAh baterijom koja bez problema može izdržati cijeli dan. Ono što smo primijetili je da je na početku baterija trajala nešto kraće, no nakon što smo odradili nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja te je telefon prepoznao naše navike, potrošnja je prilagođena pa smo uspjeli izdržati i dva dana bez punjenja (iako je na kraju drugog dana, baterija već bila u crvenom). Iako Samsung podržava brzo punjenje putem kabela, s obzirom na to da u kutiji ne dolazi punjač, morat ćete biti pažljivi prilikom kupovine. Mi smo isprobali punjenje s različitim punjačima tijekom testnog perioda i brzina i trajanje punjenja je varirala od sat vremena do dva i pol sata. To se vrijeme može nešto skratiti ako punite sa Samsungovim kabelom i originalnim punjačem, ako ste spremni platiti za njega.

Iako smo tijekom testiranja nailazili na neke zamjerke (primjerice, telefon se dosta zagrije prilikom gledanja videa ili igranja mobilnih igara), ni jedna od njih zapravo nije uništila dobar dojam.

Suza u oku, ruka drhti...

I taman kad smo se navikli i mi na S24 Ultra i "on" na nas, došao je trenutak rastanka. Telefon koji smo koristili posljednji dan testiranja definitivno nije bilo isti kao prvog dana, ali nismo bili ni mi. 

Ono što definitivno možemo reći je da je Samsung sa Galaxy AI zaista učinio S24 Ultru poželjnim i potpuno drugačijim pametnim telefonom od prethodnika (ali i mnogih konkurenata). Činjenica da će se telefon prilagoditi potrebama i navikama svakog korisnika, je definitivno plus. Čak i ako vas više iz iste obitelji imate isti telefon, on zapravo neće biti "isti". Vjerujemo da će s dodatnim ažuriranjima Ultra biti još bolji. 

Također, koliko god ga koristili, uvjereni smo da smo neke stvari propustili otkriti i isprobati. Jer S24 Ultra ima toliko različitih opcija, od kojih neke jesu automatski uključene, a druge morate aktivno uključiti, koje se dodaju sa svakim ažuriranjem i koje se dodatno razvijaju tijekom vremena, da je lako previdjeti nešto što nam se u tom trenutku činilo super zabavno i korisno. 

Primijetili smo da smo zapravo S Pen koristili manje nego što smo očekivali. Djelomice jer S Pen zapravo i nije dobio neke dodatne AI mogućnosti zbog kojih bi ga više koristili. A često nam je bilo jednostavnije prstima odaditi potez na ekranu, nego vaditi olovčicu. Ono za što smo ga definitivno koristili je "klikanje" dok smo čekali mailove ili odgovor u chatu - znate ono, kao kad uzmete kemijsku olovku u ruke i klikate. E, da, baš to. 

Samsung Galaxy S24 Ultra - recenzija - 8 (Foto: Zimo)

No najteže nam je pao povratak na "obični pametni telefon". Jer dok koristite AI telefon, zapravo ne razmišljate o tome koliko AI radi u pozadini. Ali kad se vratite na telefon koji nema te mogućnosti itekako to osjetite. 

Možda je najveći minus u cijelom iskustvu cijena koja nije mala (iznosila je 1499 eura, ali mu cijena može i rasti ovisno o specifikacijama). Ali ako se u obzir uzme sve što se za to dobiva i činjenica da je Samsung obećao sedam godina softverske podrške, onda bi Ultra zapravo trebala biti telefon koji bi se kupovao za dugotrajno korištenje, a ne da ga poželite zamijeniti za godinu ili dvije.

Po našem mišljenju, za godinu ili dvije, tek ćete ga u potpunosti uspjeti prilagoditi sebi.  

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti