Stroga pravila Akta o digitalnim tržištima ipak se neće odnositi na iMessage, Edge i Bing

Dok su Apple i Microsoft zadovoljni odlukom, njihovi su je konkurenti kritizirali.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2024. / 09:32

Digitalne tehnologije u EU (Foto: Getty Images)

U sklopu nove regulative, Europska unija označila je određene kompanije kao tzv. gatekeepere (nadzornik pristupa), odnosno kompanije s dominantnom tržišnom pozicijom na digitalnom tržištu EU. Riječ je o tvrtkama poput Alphabeta, Amazona, Applea, ByteDancea, Mete i Microsofta te brojnim popularnim servisima koje svakodnevno koriste milijuni korisnika u Europi - od Metina Messengera, WhatsaAppa pa do App Storea, Chromea, Safarija itd.

Umjetna inteligencija, ilustracija Europska unija dobiva prvi zakon o AI-u: Evo što se njime izričito zabranjuje

Od rujna prošle godine Europska komisija je počela s istragom oko nekih dodatnih servisa i njihove potencijalne uloge kao gatekeepera. Ovaj tjedna objavili su konačnu odluku koja donosi dobre vijesti za Apple i Microsoft. Naime, u sklopu Akta o digitalnim tržištima, Appleov iMessage ne smatra se core servisom, što znači da se na taj komunikacijski servis neće odnositi obveze i ograničenja kao za gatekeepere. Jedna od tih obveza jest interoperabilnost iMessagea s drugim platformama, što Apple sada nije dužan napraviti.

Takva stroža pravila neće se odnositi niti na Microsoftov preglednik internetskih stranica Edge, tražilicu Bing, kao niti na njihov odjel oglašavanja jer EK smatra kako niti oni nisu nadzornici pristupa. Komisija još istražuje hoće li se kriteriji gatekeepera odnositi i na Appleov operativni sustav za tablete iPadOS.

U komentaru za The Verge, i Apple i Microsoft pozdravili su ovu odluku EK, no nisu svi zadovoljni s takvim ishodom. Iz Googlea su izrazili svoje razočaranje jer smatraju kako isključenjem tih platformi iz pravila Akta o digitalnim tržištima korisnicima neće biti ponuđena širina izbora koje imaju na drugim, otvorenijim platformama.

A kakva je to širina izbora možemo vidjeti po onome što priprema WhatsApp. Metina platforma, koja zadovoljava uvjete nadzornika pristupa, radi na interoperabilnosti svog komunikacijskog servisa s drugim komunikacijskim platformama. Korisnici koji pristanu na to, moći će primati poruke iz aplikacija trećih strana koje će se pojaviti u posebnom inboxu.

Instagram, Facebook i Messenger Nova europska regulativa stupa na snagu: Obratite pažnju na promjene na Facebooku i Instagramu

Promjene zbog europske regulative, i to jako velike, osjetit će i Apple. Kompanija će, iako se izričito protivi tome, otvoriti svoju iOS platformu i za trgovine aplikacija trećih strana, što znači da korisnici iPhonea više neće morati preuzimati aplikacije isključivo s App Storea. Developeri ipak nisu u potpunosti zadovoljni s načinom na koji se Apple prilagodio novim pravilima jer će kompanija i dalje naplaćivati proviziju i za preuzimanje aplikacija s trgovina trećih strana (nakon što broj preuzimanja premaši milijun). Dok je Tim Sweeney iz Epic Gamesa takvu Appleovu odluku nazvao smećem, iz Spotifya kažu kako je to prava iznuda.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti