Stručnjaci upozoravaju: Zbog klimatskih promjena, broj ekstremnih šumskih požara samo će rasti

Znanstvenici su ustanovili da noćne temperature u posljednjih 40 godina rastu brže od dnevnih, pa je sve više dovoljno toplih i suhih noći tijekom kojih se vatra uspijeva održati, čak 36 posto.

Hina | 23.02.2022. / 14:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Indonezijska tresetišta, kalifornijske šume, a odnedavno i goleme močvarne površine u Argentini, opustošeni su ekstremnim šumskim požarima i najava su sličnih događaja u budućnosti, ali i potrebe da ih se spriječi na globalnoj razini.

Zbog klimatskih promjena koje izazivaju suše i zbog svih pojedinaca i tvrtki koje prekomjerno krče šume, stručnjaci očekuju da će se broj ekstremnih šumskih požara u idućih 28 godina povećati za 30 posto.

Slika nije dostupna Greenpeace upozorava: Šumski požari u Rusiji spalili su površinu veličine pola Njemačke i još uvijek gore

Uz šumske požare u zadnje su vrijeme sve češći požari i u područjima koja još donedavno nisu tako često gorjela, poput arktičke tundre i Amazonske prašume.

U zadnje vrijeme svjedočimo porastu broja požara u sjevernoj Siriji, sjevernom Sibiru, u istočnom dijelu Australije i u Indiji, rekao je znanstvenik australske vlade Andrew Sullivan, urednik izvješća o sve većoj prijetnji od globalnih ekstremnih požara, koje su u srijedu objavili UN-ov Program za okoliš (UNEP) i neprofitna grupa GRID-Arendal, koja se bavi promicanjem informacija o zaštiti okoliša.

Istodobno je sve manje hladnih i vlažnih noći, koje su nekoć pridonosile ublažavanju razmjera požara, a to znači da ih je sve teže obuzdati i ugasiti, podaci su studije objavljene prošli tjedan u časopisu Nature.

Noćne temperature u zadnjih 40 godina rastu brže od dnevnih

Znanstvenici su ustanovili da noćne temperature u posljednjih 40 godina rastu brže od dnevnih, pa je sve više dovoljno toplih i suhih noći tijekom kojih se vatra uspijeva održati, čak 36 posto.

Slika nije dostupna Amazonija gori: Zabilježeno najviše požara u posljednjih 14 godina, a vrhunac sušne sezone još se ne nazire

Ta pojava rezultira još većim i ekstremnijim požarima, a iscrpljeni vatrogasci ne uspijevaju se odmoriti, što znači da se ne mogu pregrupirati i revidirati strategije suzbijanja požara, rekla je Jennifer Balch, glavna autorica studije objavljene u časopisu Nature.

Posljedice ekstremnih požara širokog su raspona, od gubitaka i materijalne štete do golemih sredstava koja se moraju izdvojiti za njihovo gašenje.

Po UNEP-ovu izvješću, samo u Sjedinjenim Državama za borbu protiv šumskih požara godišnje se izdvaja čak 347 milijarda dolara.

Na suzbijanje požara u Kaliforniji u fiskalnoj godini 2020./2021. američka vlada potrošila je oko 3,1 milijardu dolara.

Amazonska prašuma, ilustracija Znanstvenici otkrili iznenađujući put prenošenja zaraznih bolesti, koji bi mogao biti ključan u sljedećim pandemijama

Golem danak požara u Argentini

Požari koji od prosinca bjesne argentinskom pokrajinom Corrientes uzeli su golem danak - usmrtili su brojne divlje životinje u Nacionalnom parku Ibera, uništili brojne pašnjake i stoku, nasade voća, povrća i riže, kao i usjeve od kojih živi lokalno stanovništvo.

Gubici su već premašili 25 milijarda argentinskih pezosa (milijardu i pol kuna) objavila je Udruga argentinskih poljoprivrednika.

U izvješću UNEP-a vlade se pozivaju da preispitaju sredstva koja izdvajaju za požare te im se preporučuje da 45 posto svog proračuna usmjere na prevenciju i mjere pripravnosti, 34 posto na odgovor i strategiju gašenja požara i 20 posto na oporavak.

Slika nije dostupna Zvoni zvono na uzbunu: Šumski požari u SAD-u ugrozili opstanak divljih biljaka i životinja

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti