Razbijena Rimčeva Nevera završila na - zagrebačkom fakultetu: "Veselimo se nastavku zaista sjajne suradnje"

Uz donaciju karbonske šasije i razvojnih modela, tim u Rimcu odlučio je osmisliti dizajn prostora gdje je šasija izložena.

Martina Čizmić | 10.11.2021. / 17:42

Tijekom razvoja i izrade automobila, potrebno je i uništiti nekoliko primjeraka kako bi se dokazalo da su sigurni i prikladni za prijevoz ljudi. No, što napraviti s tim "uništenim" dijelovima? 

U Rimac Automobilima odlučili su donirati neke dijelove šasije Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te tako stvoriti "Rimac kutak".  S obzirom na desetak prototipova koji su tijekom dugogodišnjeg razvojnog i homologacijskog procesa Nevere bili uništeni u testovima sudara (tzv. “crash testovi”), Rimac je odlučio jednu šasiju donirati FSB-u, uz to studentima omogućivši pristup i uvid u podatke i razvojne modele vezane uz šasiju i sudarne strukture što je nešto što proizvođači automobila obično nikad ne dijele.

Kako ističu iz Rimac Automobila, riječ je o iznimno vrijednim računalnim modelima, koje su za potrebe razvoja Nevere godinama razvijali i svakim novim testom unaprijeđivali inženjeri u Rimac Automobilima. Svo to znanje sad je dostupno studentima – kako bi proučili modele i time dobili praktično znanje onog što u teoriji uče na fakultetu.

Uz donaciju karbonske šasije i razvojnih modela, tim u Rimcu odlučio je osmisliti dizajn prostora gdje je šasija izložena. S Fakulteta strojarstva i brodogradnje preporučeno je korištenje prostora površine 25m2 u visokom prizemlju južne zgrade (neboder), na kojem se dotad nalazila Index porta, stol i nekoliko stolica, te ploča za pisanje.

Tim iz Rimac Automobila tako je dizajnirao Rimac kutak, mjesto za okupljanje studenata, za odmor, rad ili učenje, s kapacitetom 9 sjedećih mjesta opremljenih utičnicama, držačem za knjige i stručne časopise, a u kojem su izloženi karbonska šasija, nekoliko drugih dijelova Nevere i TV-ekran koji prikazuje razne testove iz razvoja Nevere.

Uz ostale izuzetno zanimljive projekte na kojima radimo u odjelu grafičkog dizajna u Rimcu, ovaj je bio jako izazovan jer smo bili ograničeni površinom i postojećom strukturom, ali i masom i gabaritima objekata koje smo željeli izložiti. Težili smo i povećanju broja sjedećih mjesta kojima bi omogućili studentima predah uz pogled na vrt, ali i pružili priliku da nauče nešto novo, unutar ambijenta s potpisom Rimac dizajna. Veoma sam zadovoljna rezultatom i reakcijama brojnih studenta koji su navraćali u prostor prilikom dovršetka. Htjela bih zahvaliti partnerima projekta: izvođaču radova, EMI23 Design Build Studio, i tvrtki Prostoria koja je sudjelovala donacijom barskih stolica Monk i izradom jastuka za klupu, istaknula je Nataša Njegovanović, produkt dizajnerica u Rimcu, koja je vodila projekt i osmislila dizajn, uz art direkciju Petra Popovića.

S obzirom na to da je velik broj studenata FSB-a svoju karijeru započeo ili nastavio u Rimac Automobilima, ovakav prostor sigurno će im bit zanimljiv i edukativan. 

Nadam se da će studenti cijeniti priliku za pristup CAD i mesh modelima Nevere, na kojima sam, zajedno s kolegama, radio nekoliko godina. Riječ je o izuzetno detaljnim modelima, koje nijedna druga tvrtka u autoindustriji ne bi podijelila, ali mi vjerujemo da studenti mogu puno naučiti i želimo pomoći i otvoriti priliku za usvajanjem dodatnog znanja. Želimo studenima pokazati kako se proizvod razvija – od prvih ideja, preko modela i simulacija do fizičkog proizvoda i crash-testa. Sve to se može naći u Rimac kutku, istaknuo je Martin Mikulčić, nekadašnji student FSB-a, koji je već 6 godina inženjer u Rimcu, a ovom prilikom je pripremio razvojne modele šasije i udarnih struktura.

Dekan prof. dr. sc. Dubravko Majetić podsjetio je kako FSB od samog početka surađuje s tvrtkom Rimac Automobili.

Veseli nas činjenica da ta suradnja neprestano raste, a posebno nas veseli kada ugledne tvrtke poput Rimac Automobili ulažu u naše studente. Pored činjenice da pružaju vrhunske uvjete za praksu našim studentima tijekom studija, zajednički kreiramo sjajne projektne zadatke iz kojih proizlaze kvalitetni završni i diplomski radove. Ponosni smo na činjenicu i da tvrtka zapošljava značajan broj naših ponajboljih inženjera magistara strojarstva. Onim najboljima, kasnije omogućava i doktorski studij na našem fakultetu, što samo pokazuje da Rimac cijeni kompetencije naših završenih studenata i planski ulaže u kontinuirano obrazovanje svojih djelatnika. Zahvalni smo im i na svekolikoj podršci našoj najpoznatijoj studensktoj udruzi “Formula Student”. Tvrtka Rimac ne propušta ni jednu priliku da potakne, ali i nagradi entuzijazam, inovativnost i izvrsnost naših studenata. Uređenjem ovog studentskog kutka i darivanjem vrijedne opreme, naši su studenti dobili prostor u kojem će moći međusobno izmjenjivati iskustva i kroz opuštanje, ali i učenje uz vrijednu doniranu opremu, družiti se na jedan kvalitetan način. Hvala gospodinu Mati Rimcu i na ovoj pomoći studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i veselimo se nastavku po nama zaista sjajne suradnje fakulteta i tvrtke Rimac Automobili, dodao je na kraju prof. Majetić. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti