Sunce je kudikamo aktivnije nego što su znanstvenici predvidjeli, ali što to znači za nas?

Neočekivani val aktivnosti Sunca pojačava solarne oluje, prijeti Zemljinoj tehnologiji i stvara zapanjujuće aurore, a znanstvenici sada kažu da je aktivnije nego što su očekivali.

Branimir Vorša | 22.08.2024. / 16:24

Sunce
Sunce (Foto: NASA/GSFC/SDO)

Spokojan izgled Sunca sa Zemlje zavaravajuć je. Izbliza, to je žarište solarne aktivnosti, čak i intenzivnije nego što se očekivalo, prema nedavnim znanstvenim promatranjima. Nismo mislili da će Sunce biti toliko aktivno u ovom određenom ciklusu, ali opažanja su potpuno suprotna, rekao je Andrew Gerrard, predsjednik i direktor Centra za solarno-zemaljska istraživanja pri američkom Institutu za tehnologiju u New Jersyju (NJIT).

Solarni ciklusi, koji se događaju otprilike svakih 11 godina, uključuju oscilacije od minimalne do maksimalne aktivnosti, s magnetskim poljima koja se mijenjaju na vrhuncu ciklusa. Zadnji ciklus se protegao od 2008. do 2019. godine, a sada se približavamo maksimumu aktivnosti trenutnog ciklusa.

Aurora Borealis iznad Velike Britanije Hrvate je prošlog tjedna oduševila aurora borealis: Evo zašto je došlo do ovog fenomena i može li se uskoro ponoviti

Najviše pjega u posljednje 22 godine

Pojačana magnetska aktivnost Sunca povećala je sunčeve pjege, tamna područja na površini Sunca, koje u posljednje vrijeme dosežu neviđen broj. Ranije u kolovozu, NOAA je zabilježila preliminarni broj od 299 sunčevih pjega u jednom danu, što je najviše u više od posljednje 22 godine.

Sunčeve pjege ključni su pokazatelji solarnih baklji i izbacivanja koronalne mase (CME), koji mogu utjecati na Zemlju uzrokujući nestanak radijskih signala, smetnje GPS-a, pa čak i kvarove na električnoj mreži. Iako ne dovode sve sunčeve pjege do takvih potencijalno po Zemlju štetnih erupcija, potencijal za značajne učinke uvijek je prisutan. Učenje predviđanja solarnih oluja unaprijed važno je područje istraživanja koje je u tijeku, ističe Alex James, solarni fizičar na Sveučilišnog koledža u Londonu (UCL).

Mali gremlini

Sunčeve baklje i CME-ovi klase X, kada se dogode, mogu izbaciti čestice visoke energije u svemir brzinom većom od 1600 km/h. Ako te čestice udare u Zemlju, mogu izazvati geomagnetske oluje, što dovodi do vizualno zapanjujućih aurora, ali i ozbiljnih poremećaja.

Te visokoenergetske čestice su poput malih gremlina koji mogu uzrokovati razne vrste kaosa visokofrekventnim radijskim emisijama, istaknuo je Gerrard. Samo ove godine geomagnetske oluje uzrokovale su nestanak radijskih signala na četiri kontinenta i poremetile GPS sustave, što je povremeno dovodilo do nestanka struje i kašnjenja letova.

Solarna sonda Parker NASA ove godine sprema nešto ogromno: Žele "dodirnuti" Sunce

U opasnosti su i svemirske letjelice u orbiti. Ako dođe do izbacivanja koronalne mase i ako taj materijal dođe do Zemlje, to će povećati gustoću u gornjoj Zemljinoj atmosferi, objašnjava Gerrad. To povećanje atmosferskog otpora može srušiti satelite, kao što se dogodilo s 38 Starlink satelita u veljači 2022. godine.

Sunčeva će aktivnost vjerojatno nastaviti rasti sve dok ne dosegne vrhunac oko 2025. godine. Trenutna predviđanja sugeriraju da će se solarni maksimum dogoditi u drugoj polovici 2025. godine, rekao je James.

Međutim, naša ovisnost o satelitskoj tehnologiji čini nas ranjivijima na te solarne događaje nego ikad prije.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti