Superiorniji od Tesle: Mogu li njemački električni automobili ugroziti dominaciju Tesle?

Njemačke automobilske kompanije umjesto u dizelaše sve više novca ulažu u električna vozila te uskoro na tržište stižu automobili koji bi mogli biti superiorniji od Teslinih vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.05.2018. / 09:03

Porsche Mission E (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako smo još godinama daleko od dana kada će električna vozila dominirati cestama, svima u automobilskoj industriji jasno je kojim smjerom ide tržište te, ako žele preživjeti veliku promjenu, već sada moraju ulagati mnogo novca u razvoj električnih automobila kako bi u budućnosti bili konkurentni.

Kada govorimo o električnim vozilima, ovo tržište trenutno "pripada" Elonu Musku i Tesli koja je tržište osvojila luksuznim automobilima poput Modela S i X, ali najviše pažnje privuklo je predstavljanje Modela 3. Najpovoljniji Teslin model trebao je otvoriti ovo tržište i ljudima koji žele električni automobil, a dosadašnji su im modeli bili preskupi.

Iako automobilski novinari, kao i vlasnici Modela 3 imaju samo najbolje riječi za to vozilo, problem je u činjenici što njegova proizvodnja trenutno ne može zadovoljiti potražnju, zbog čega bi se dio ljudi mogao odlučiti na neki od konkurentskih modela.

Takvih je automobila sve više, a prema Bloombergu, najveća prijetnja Tesli dolazi iz Njemačke: "Vozila koje sam vidio superiornija su od svega što ima Tesla", komentirao je nedavno izvršni direktor američkog AutoNationa Mike Jackson modele električnih vozila njemačkih proizvođača.

Dodao je kako su ove kompanije u velikoj tranziciji te, umjesto u dizelske automobile, sve više ulažu u vozila na struju – Volkswagen priprema modele iz ID serije električnih vozila, Mercedes priprema električni SUV EQ C, dok Porsche ima velike planove za Mission E te će se ovi automobili na tržištu pojaviti tijekom sljedeće godine i bit će zanimljivo vidjeti kako će konkurirati Tesli i luksuznim modelima ove kompanije.

Prema predviđanjima iz analitičke kompanije IHS Market, Tesla će i dalje držati dobar dio ovog tržišta jer ima odličnu startnu poziciju "koju nova konkurencije neće negirati ", smatra analitičarka automobilske industrije Stephanie Brinley, no vrijeme u kojem su njihova vozila sinonim za električne automobile polako prolazi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti