Sustav eVisitor među najboljim turističkim inovacijama u svijetu

Ovo je još jedno priznanje za hrvatski turizam i dokaz da je Hrvatska danas prepoznata kao jedan od lidera u turističkoj industriji svijeta, rekao je Staničič.

Martina Čizmić | 18.01.2018. / 15:03

S dodjele nagrada (Foto: HTZ) (Foto: HTZ)

Hrvatski nacionalni turistički informacijski sustav eVisitor osvojio je treće mjesto i nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za inovativnost u istraživanju i tehnologiji. Riječ je o svečanoj dodjeli nagrada koja je održana u Madridu u sklopu sajma FITUR, najvećeg turističkog sajma u Španjolskoj.

Nagradu je primio direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić koji je naglasio da je sustav eVisitor među svim finalistima jedini nominirani hrvatski projekt.

U Hrvatskoj smo s velikim veseljem dočekali vijest o kandidaturi sustava eVisitor za nagradu UNWTO-a, a ova osvojena nagrada i treće mjesto čine nas osobito ponosnim. Sustav eVisitor je vrlo važan projekt za cjelokupni hrvatski turizam te nam je stoga izuzetno drago što je njegova kvaliteta prepoznata i u svijetu. Osim što se njime znatno smanjuje administrativni posao u procesu prijave i odjave turista, sustav služi kao izvrstan alat za daljnji razvoj turističkih ponuda te marketinških i promotivnih aktivnosti svih korisnika, od iznajmljivača u obiteljskom smještaju pa do turističkih tvrtki i institucija. Ovo priznanje daje nam dodatnu motivaciju za daljnju nadogradnju sustava, ali i stvaranje novih inovativnih projekata kako bi hrvatski turistički sustav bio još uspješniji, poručio je Staničić, dodavši kako su finalisti odabrani između 128 prijavljenih inovativnih projekata iz 55 zemalja svijeta što dodatno ukazuje na ovaj veliki uspjeh projekta Hrvatske turističke zajednice koji je u potpunosti razvijen u Hrvatskoj od strane hrvatskih stručnjaka.

Ovo je još jedno priznanje za hrvatski turizam i dokaz da je Hrvatska danas prepoznata kao jedan od lidera u turističkoj industriji svijeta, rekao je Staničič.

Sustav eVisitor u Hrvatskoj je u punoj primjeni od 2016. godine te je ispunio sva očekivanja kao jedinstvenog i središnjeg mjesta prijave i odjave turista, odnosno za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe. To je inovativna platforma koja je za korisnike besplatna, maksimalno pojednostavljena i dostupna s bilo koje lokacije koja ima pristup internetu čime su znatno olakšani svi procesi koje sustav nudi. Svakako valja naglasiti i segment praćenja turističkog prometa pa je tako danas, zahvaljujući sustavu, u gotovo realnom vremenu moguće pratiti turističke tijekove po različitim parametrima čime se dobiva vrlo detaljan uvid u različite strukture turističkog prometa.

U kategorriji inovativnost u istraživanju i tehnologiji, osim eVisitora iz Hrvatske, bila nominirana još dva projekta. Pobjednikom je proglašen SEGITTUR iz Španjolske za projekt „Smart Tourism System (SIT)“, dok je drugo mjesto pripalo organizaciji EarthCheck iz Australije za projekt „Building Planning and Design Standard (BPDS)“.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti