Taksiji bez vozača stižu već ove godine

Krajem ove godine u Singapuru počet će javno testiranje taksija bez vozača, a njihov broj kroz 2-3 godine mogao bi se povećati na nekoliko tisuća

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.04.2016. / 09:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Veliki napredak tehnologije uvelike će promijeniti automobilsku industriju i način na koji koristimo automobile, a neki čak predviđaju kako će u budućnosti cestama voziti samo vozila kojima će upravljati računala – kako će računala (navodno) biti bolji i sigurniji vozači, ljudima bi upravljanje vozilima čak moglo biti zabranjeno. Ovo je potencijalni scenarij koji se sigurno neće ostvariti u bliskoj budućnosti, no prve korake prema tom scenariju već su napravile brojne kompanije poput Googlea i Tesle, ali i startup nuTonomy čiji bi se električni taksiji kojima će upravljati samo računala već ove godine trebali pojaviti na cestama Singapura. 

Ovakvi taksiji u kojima neće biti vozača već su prošli testove u kojima su uspješno zaobilazili prepreke na cesti, dok bi već krajem ove godine trebali početi s javnim testiranjem u stvarnim uvjetima u jednoj poslovnoj četvrti u Singapuru. Taksiji kojima će upravljati računala trebali bi biti 'relativno jeftini' (što god da to znači) te će sami odabirati najbolje i najkraće rute za prijevoz putnika, ovisno o stanju na cestama i prometnim gužvama. Izvršni direktor nuTonomyja Emilio Frazzoli kompaniju je osnovao 2013. kao konzultantski servis za automobile bez vozača, no prošle godine fokusirali su se na razvoj taksija bez vozača i već ove godine imat će spremne automobile koji bi trebali biti potpuno sigurni te očekuje da će za nekoliko godinama ulicama Singapura voziti tisuće taksija kojima neće upravljati ljudi, već računala.

Na pitanje hoće li zbog ovakvih automobila vozači ostati bez posla, Frazzoli je rekao kako u Singapuru nemaju dovoljno vozača koji bi vozili noćne autobuse tako da robotika ne samo da neće ljudima uzeti posao, već im omogućiti 'dodatni kapacitet i podršku koju trebaju'.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti