Talijanski regulator kaznio Google s više od 100 milijuna eura zbog iskorištavanja dominantnog položaja

Uz kaznu, regulator je odredio da Google omogući JuicePassu pristup Android Auto sustavu.

Martina Čizmić | 13.05.2021. / 11:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Talijanski regulator tržišnog natjecanja objavio je kako je kaznio Google s 102 milijuna eura zbog iskorištavanja dominantnog položaja na tržištu.

Kroz Android i trgovinu aplikacijama Google Play, Google ima dominantnu poziciju koja im omogućuje da kontroliraju koliko developeri mogu utjecati na korisnikov odabir aplikacije, stoji u službenoj objavi.

Također je navedeno kako Google nije dopustio servisu za električna vozila Enel X, da plasira svoju aplikaciju JuicePass na Android Auto, što je regulator protumačio kao nepravedno ograničavanje i favoriziranje Google Mapsa.

Navode kako blokada traje posljednje dvije godine, što je onemogućilo Enel X da izgradi korisničku bazu, a "moglo je utjecati na razvoj e-mobilnosti u ključnoj fazi... s mogućim negativnim utjecajem na širenje električnih vozila".

Uz kaznu, regulator je odredio da Google omogući JuicePassu pristup Android Auto sustavu.

Iz Googlea su odmah reagirali na odluku te objavili kako se "ne slažu" s njom. Istaknuli su kako im je prioritet osigurati sigurnost korisnika tijekom vožnje i korištenja Android Auta te da imaju stroga pravila vezana uz aplikacije koje se mogu koristiti u tom sustavu.

Postoje tisuće aplikacija koje su kompatibilne s Android Auto, a naš je cilj da se taj broj, s vremenom, dodatno poveća, istaknuo je glasnogovornik Googlea.

U Italiji gotovo tri četvrtine korisnika koristi pametne telefone pogonjene Android operativnim sustavom.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti