Umjetna inteligencija uči "jezik tumora" radi bolje dijagnoze

Algoritam je u 72 posto slučajeva točno procijenio šanse za preživljenjem, a patolozi su isti zadatak obavili s točnošću od 64 posto.

Hina | 12.06.2024. / 13:54

Sken mozga, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kompjutorski sustav koji koristi umjetnu inteligenciju da bi naučio "jezik tumora" mogao bi pomoći bržem dijagnosticiranju bolesti, kažu stručnjaci.

Sustav može s velikom točnošću uočiti znakove bolesti u biološkim uzorcima i predvidjeti ishod liječenja. Patolozi trenutno taj posao obavljaju analizirajući pod mikroskopom uzorke tkiva onkoloških bolesnika.

Analiza kompjutorskog sustava o tipu tumora i stupnju bolesti pomaže liječnicima da procijene koja je terapija pacijentu potrebna i koje su njihove šanse za izlječenje.

Međunarodni tim stručnjaka za AI i za tumore, predvođen ekspertima sa sveučilišta u Glasgowu i u New Yorku, razvio je novi sustav nazvan histomorfološko učenje fenotipa (HPL).

Jan Beger Stručnjak za umjetnu inteligenciju ističe: AI u zdravstvu neće zamijeniti ljudski dodir, ali će poboljšati dijagnoze i liječenje

Osnova su bile tisuće snimaka visoke rezolucije adenokarcinoma pluća u 452 pacijenta iz baze podataka Nacionalnog instituta za genom tumora iz SAD-a. Također su koristili dodatne informacije o napretku bolesti.

Algoritam je u 72 posto slučajeva točno procijenio šanse za preživljenjem, a patolozi su isti zadatak obavili s točnošću od 64 posto.

Slični omjeri postignuti su i prilikom analize još deset tipova tumora, pokazala je studija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti