Toyota bacila pogled prema Mjesecu: Zajedno s JAXA-om rade na Lunar Cruiseru, izvanzemaljskoj verziji Land Cruisera

Japanski automobilski div Toyota širi liniju svojih vozila i izvan granica Zemlje, čini se.

Branimir Vorša | 29.01.2022. / 10:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Toyota surađuje s Japanskom svemirskom agencijom (JAXA) na proizvodnji vozila za istraživanje Mjeseca u sklopu svojih ambicija da pomogne ljudima u naseljavanju Mjeseca do 2040. godine, a nakon togai naseljavanju Marsa.

Vozilo koje razvija JAXA zove se Lunar Cruiser, a ime odaje počast upravo Toyotinom sportskom terenskom vozilu - Land Cruiseru.

Neće proći dugo prije nego što Lunar Cruiser postane stvarnost, a njegovo lansiranje na Mjesec zakazano je za kraj tekućeg desetljeća.

Rover će moći držati dvije osobe do 14 dana, što će im omogućiti da žive i rade u njemu dok putuju Mjesečevim prostranstvima. Vozilo se temelji na ideji da ljudi jedu, rade, spavaju i komuniciraju s drugima sigurno u automobilima, a isto se može postići i u svemiru, rekao je Takao Sato, Toyotin voditelj projekta Lunar Cruiser.

Mi vidimo svemir kao područje za našu jednom-u-stoljeću-transformaciju. Odlaskom u svemir možda ćemo moći razviti telekomunikacijske i druge tehnologije koje će se pokazati vrijednima za ljudski život, ističe Sato.

Gitai Japan razvio je robotsku ruku za Lunar Cruiser, dizajniranu za obavljanje zadataka kao što su pregled i održavanje. Njegova 'grabilica' omogućuje promjenu kraja ruke tako da može raditi kao različiti alati, odnosno hvatati, podizati i mesti.

Izvršni direktor Gitaija, Sho Nakanose, rekao je kako smatra da je izazov polijetanja u svemir u osnovi ispunjen, ali rad u svemiru podrazumijeva velike troškove i opasnosti za astronaute. Tu bi roboti dobro došli, smatra on.

Toyotin inženjer Shinichiro Noda rekao je da je uzbuđen zbog lunarnog projekta i proširenja dugogodišnje misije proizvođača automobila da služi kupcima te je dodao da bi Mjesec mogao pružiti vrijedne resurse za život na Zemlji.

Slanje naših automobila na Mjesec je naša misija. Ovdje se radi o tome da svoje automobile odvezemo tamo gdje nikada nismo bili, kaže Noda.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti