Twitter izbrisao više od milijun profila povezanih s terorizmom

Iz Twittera kažu kako je napredak u borbi protiv terorizma očit te je ova mreža "postala nepoželjno mjesto za sve koji žele promovirati terorizam".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2018. / 11:35

Twitter (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedan od fokusa velikih tehnoloških kompanija, a ponajviše društvenih mreža, u posljednje je vrijeme borba protiv lažnih vijesti, zlostavljanja na internetu, govora mržnje i terorističkog sadržaja.

U nekim zemljama poput Njemačke već su doneseni zakoni prema kojima velike medijske kompanije moraju ukloniti ovakav sadržaj – u suprotnom im prijete kazne, dok su u Francuskoj i Velikoj Britaniji političari više puta pozvali na kažnjavanje kompanija ako se sadržaj povezan s terorizmom ne ukloni dovoljno brzo.

Iz Twittera su putem bloga objavili kako je napredak koji su postigli tijekom godina u borbi protiv terorističkog sadržaja očit te je ova društvena mreža "postala nepoželjno mjesto za sve koji žele promovirati terorizam".

Politika ove kompanije u borbi protiv terorizma pokazala se iznimno učinkovitom te su od kolovoza 2015. do danas izbrisali više od 1,2 milijuna profila povezanih s terorizmom. U posljednjih šest mjeseci izbrisano je skoro 275 tisuća profila, a sa sličnom praksom Twitter će nastaviti i u budućnosti.

Posebno je zanimljivo što je samo 0,2 posto profila suspendirano nakon što su na njihovo djelovanje upozorile vlade država – ovo je iznimno mala brojka s obzirom na pritisak koji države vrše na Twitter i druge kompanije te bi, napominju na Forbesu, očekivali kako je ta brojka puno veća.

No zato se u Twitteru mogu pohvaliti činjenicom kako je čak 93 posto profila označeno alatima razvijenim unutar same kompanije, a velik broj profila suspendiran je i prije objave prvog tvita.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti