U egipatskom hramu pronađeni impresivni zavjetni darovi za Ramzesa II.

Otkrića će proširiti znanje o nalazištu u razdoblju koje obuhvaća više od dva tisućljeća sve do Ptolemejskog razdoblja.

Hina | 27.03.2023. / 11:20

Mumificirane glave u Egiptu (Foto: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP)

Najmanje 2000 mumificiranih ovnovskih glava, koje datiraju iz Ptolwemejskog razdoblja, i raskošna struktura iz doba Starog kraljevstva otkriveni su u hramu Ramzesa II. u drevnom gradu Abidosu u južnom Egiptu, objavio je tijekom vikenda egipatski ured za starine.

Mumificirane ovce, psi, divlje koze, krave, gazele i mungosi pronađeni su u hramu zajedno s ovnovskim glavama, za koje se smatra da su zavjetni darovi koji ukazuju na kontinuirano štovanje Ramzesa II. na tom mjestu oko 1000 godina nakon njegove smrti, prema ministarstvu turizma i starina.

Egipatska grobnica, ilustracija Za javnost otvorena 4000 godina stara grobnica egipatskog dostojanstvenika

Dodaje se da će otkrića proširiti znanje o nalazištu u razdoblju koje obuhvaća više od dva tisućljeća sve do Ptolemejskog razdoblja.

Ptolemejsko razdoblje trajalo je oko tri stoljeća do rimskog osvajanja 30. godine pr. n. e.

Abidos, koji se nalazi u egipatskoj pokrajini Sohag oko 435 km južno od Kaira, jedno je od glavnih, ali manje posjećenih arheoloških nalazišta u Egiptu.

Bila je to nekropola rane egipatske kraljevske vlasti i središte hodočašća za štovanje boga Ozirisa.

Iskapanja je proveo Institut za proučavanje antičkog svijeta Sveučilišta New York.

Arheolozi na mjestu otkrića u Saqqari Senzacionalno otkriće: Pronađena mumija prekrivena zlatom, sarkofag nije otvaran 4300 godina

Uz mumificirane životinjske ostatke, tim je otkrio veliku palaču sa zidovima debelim otprilike pet metara iz vremena šeste dinastije Starog kraljevstva, uz nekoliko kipova, papirusa, ostataka drevnog drveća, kožne odjeće i cipela.

Struktura bi mogla pomoći u "ponovnom uspostavljanju osjećaja drevnog krajolika Abidosa prije izgradnje hrama Ramzesa II.", rekao je šef misije Sameh Iskander.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti