Egipat je obnovio, dokumentirao i za turiste otvorio grobnicu dostojanstvenika Merua iz razdoblja Srednjeg egipatskog kraljevstva koja je postala dosad najstarije mjesto otvoreno za javnost na zapadnoj obali Luksora, gdje se nalaze neki od najspektakularnijih faraonskih spomenika, a među njima i Dolina kraljeva.

Arheološko iskopavanje, ilustracija Neobičan pronalazak u egipatskoj grobnici iznenadio i arheologe

Meru je bio visoko pozicionirani dužnosnik na sudu 11. dinastije kralja Mentuhotepa II. koji je vladao do 2004. prije Krista i koji je, kao i Meru, pokopan na nekropoli sjeverni Asasif, objavilo je ministarstvo u četvrtak.

Meruovu grobnicu obnovili su Poljski centar za mediteransku arheologiju na Sveučilištu u Varšavi i Egipatsko Vrhovno vijeće za antikvitete.

Ovo je prvo nalazište iz tako drvenog razdoblja zapadne Tebe (danas Luksor i Karnak) koje je otvoreno za javnost, kazao je Fathi Yassin, generalni direktor za antikvitete Gornjeg Egipta.

Arheolozi na mjestu otkrića u Saqqari Senzacionalno otkriće: Pronađena mumija prekrivena zlatom, sarkofag nije otvaran 4300 godina

Za postojanje Meruove grobnice znalo se najmanje od sredine 19. stoljeća, navodi Poljska egipatska arheološka misija.

Talijanski konzervatori očistili su neke od zidnih slika 1996. godine.

Neki od najistaknutijih dužnosnika Srednjeg egipatskog kraljevstva pokopani su u sjevernom Asasifu, navodi ministarstvo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju