Neobičan pronalazak u egipatskoj grobnici iznenadio i arheologe

Mumificirane životinje, uključujući ibise, mačke i babune, relativno su česti nalazi u egipatskim grobnicama.

Hina | 21.01.2023. / 14:10

Arheološko iskopavanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Egipatski arheolozi nedavno su u grobnici u Qubbat al-Hawi na zapadnoj obali Nila otkrili deset mumificiranih krokodila za koje se procjenjuje da su stari oko 2500 godina, prenosi slovenska novinska agencija STA.

Prema portalu Art Daily, krokodili su vjerojatno sačuvani u ritualu u čast božanstvu plodnosti zvanom Sobek.

Krokodili su imali važnu ulogu u egipatskoj kulturi tisućama godina. Osim što su se povezivali sa spomenutim božanstvom, bili su i izvor hrane, a dijelovi životinje, poput njezine masti, koristili su se u medicinske svrhe.

Najstariji runski kamen pronađen u Norveškoj - 5 U Norveškoj pronađen dosad najstariji runski kamen, runolozi vjeruju da bi mogao biti star oko 2000 godina

Mumificirane životinje, uključujući ibise, mačke i babune, relativno su česti nalazi u egipatskim grobnicama. Iskopani su i ostaci mumificiranih krokodila, no oni su uglavnom bili mali ili tek izleženi. Osim toga, krokodili predstavljeni u novoj studiji savršeno su očuvani.

Na lokalitetu Qubbat al-Hawi arheolozi su 2018. ispod deponija smeća iz bizantskog doba otkrili sedam manjih grobnica. U jednoj od njih naišli su na mumificirane krokodile. Od deset pronađenih mumificiranih ostataka odraslih krokodila sačuvane su glave samo pet. Preostalih pet u različitom je stanju očuvanosti. Među njima je i jedan duži od sedam metara, koji je gotovo u cijelosti sačuvan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti