Galerija

Norveški arheolozi vjeruju da su pronašli najstariji runski kamen na svijetu ispisan prije gotovo 2000 godina, što ga čini nekoliko stotina stoljeća starijim od prethodnih otkrića. Kvadratna smeđa stijena od pješčenjaka, dimenzija oko 30 x 30 centimetara, pronađena je tijekom iskopavanja drevnoga groblja krajem 2021. godine u Tyrifjordenu sjeverozapadno od Osla. Groblje se iskapalo kako bi se preko te lokacije mogla izgraditi željeznička pruga.

San svakog runologa

Datiranje ugljikom kostiju i drva pronađenih u grobu pokraj stijene na kojoj su ispisane rune sugerira da je ispisana negdje između prve godine i 250. godine nove ere, izvijestio je norveški Muzej kulturne povijesti u Oslu. Obično podignute na grobovima, posebno tijekom vikinške ere, rune su predstavljale kamenje ispisano runskim slovima, odnosno najstarijim alfabetom poznatim u Skandinaviji.

Iz navedenog muzeja ističu da je navedeno otkriće san za runologe koji proučavaju drevna runska pisma, natpise i njihovu povijest, s obzirom na to da stijena možda potječe iz perioda u kojem je živio i sam Isus Krist.

"To je jedinstveno otkriće"

Mislili smo da su se prvi u Norveškoj i Švedskoj pojavili 300. ili 400. godine, ali pokazalo se da bi neki runski kameni mogli biti i stariji nego što smo prije vjerovali. To je jedinstveno otkriće, rekla je runologinja Kristel Zilmer za norvešku novinsku agenciju NTB.

Kako je zapravo nastalo runsko kamenje, odnosno kakvo je podrijetlo tog kamenja i dalje uglavnom predstavlja misterij za runologe.

Preveden na latinično pismo, natpis na runi Tyrifjorden tvori nepoznatu riječ "idiberug", što je možda referenca na pokojnika u grobu.

Taj će runski kamen biti izložen u Muzeju kulturne povijesti u Oslu od 21. siječnja do 26. veljače ove godine.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju