U jezeru otkrivaju tajne svemira: Ruski znanstvenici spustili podvodni teleskop u dubine Bajkalskog jezera

Optički moduli teleskopa proučavat će dno jezera i tražiti neutrine, jedine čestice koje zemljina kora ne zaustavlja, a teleskop je dizajniran tako da detektira interakcije između molekula vode u ledu i subatomskih čestica.

Hina | 16.03.2021. / 07:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ruski su znanstvenici spustili jedan od najvećih svjetskih podvodnih svemirskih teleskopa u Bajkalsko jezero da bi iz njegovih netaknutih dubina mogli proučavati tajne svemira.

Podvodni neutrinski teleskop nazvan "Bajkal GVD" gradi se od 2015. godine, a krajnji mu je cilj praćenje neutrina, najmanjih od svih poznatih čestica. Naime, stručnjaci su ustanovili da jedan zasebni neutrino ima masu koja je oko milijun puta manja od mase elektrona.

Ruski su znanstvenici teleskop spustili na dubinu između 750 i 1350 metara, oko četiri kilometra od obale jezera.

Neutrine je vrlo teško otkriti, a voda je učinkovit medij za to.

Optički moduli teleskopa proučavat će dno jezera i tražiti neutrine, jedine čestice koje zemljina kora ne zaustavlja, a teleskop je dizajniran tako da detektira interakcije između molekula vode u ledu i subatomskih čestica.

Sastoji se od umreženih optičkih senzora koji su spušteni u pravokutne rupe u ledu, rekao je AFP-u Dmitrij Naumov iz Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja dok je stajao na zaleđenoj površini jezera.

"Bajkal GVD" će se odsad nadmetati s "Ice Cubeom", opservatorijem za neutrine koji se nalazi u američkoj istraživačkoj postaji na Antarktici.

Ruski znanstvenici kažu da je njihov neutrino detektor najveći na sjevernoj hemisferi. Pojasnili su da je Bajkalsko jezero, najveće slatkovodno jezero na svijetu, idealno mjesto za istraživanje zbog svoje dubine.

Bajkalsko jezero jedino je jezero u koje možete postaviti neutrinski teleskop zbog njegove dubine, rekao je AFP-u Bair Šojbonov iz Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja, dodavši da je "važna i prozirnost vode, kao i to što se radi o slatkovodnom jezeru".

Vrlo je važna i činjenica da ovdje tijekom dva, dva i pol mjeseca imamo ledeni pokrivač.

Bajkalsko jezero duboko je 1620 metara i površine je 31.500 četvornih kilometara.

Teleskop "Bajkal" rezultat je suradnje znanstvenika iz Rusije, Češke, Slovačke, Njemačke i Poljske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti