U ovoj kineskoj školi skeniraju lica učenika svakih 30 sekundi

Mislite li da bi ovako nešto trebalo uvesti u hrvatske škole, koje se iz godine u godinu bore sa sve više neopravdanih izostanaka?

Martina Čizmić | 29.05.2018. / 09:05

Prepoznavanje lica (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Tehnologija prepoznavanja lica u Kini je dovedena do te mjere da ju čak i policija koristi ne bi li identificirala tražene osobe u gužvi.

No, jedna je srednja škola otišla korak dalje. U 11. srednjoj školi u Hangzhou, ugradili su sustav prepoznavanja lica u svoje učionice ne bi li u svakom trenutku mogli znati tko je prisutan na nastava, ali i kako učenici reagiraju na samu nastavu.

Sustav "Intelligent Classroom Behavior Management System" svakih 30 sekundi skenira učionice i prepoznaje različite izraze lica poput sretnog, razočaranog, prestrašenog ili ljutog.

Također, može analizirati i različite tipove ponašanja među učenicima, a informacije koje prikupi šalje na analizu učiteljima i profesorima.

Iako bi se moglo reći da ovakav sustav narušava privatnost učenika, iz škole ističu kako sustav ne pohranjuje fotogravije već samo prikuplja i analizira rezultate te ih pohranjuje u lokalnu bazu.

Učenici baš i nisu toliko oduševljeni "Velikim bratom" koji ih stalno promatra. Neki su, piše TechJuice, čak i promijenili svoje ponašanje i, barem prividno, postali aktivniji na satu, kako ih sustav ne bi označio kao nezainteresirane lijenčine.

Mislite li da bi ovako nešto trebalo uvesti u hrvatske škole, koje se iz godine u godinu bore sa sve više neopravdanih izostanaka?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti