U Zagrebu održano predstavljanje novog združenog studija Primijenjena kognitivna znanost

Karijere magistra za primijenjenu kognitivnu znanost mogu se ostvariti u područjima umjetne inteligencije, analize podataka, jezične analize, kognitivne robotike, vizualizacije, digitalne komunikacije itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.04.2023. / 09:01

Predstavljanje novog studija (Foto: FER)

U idućoj akademskoj godinu s upisom prve generacije studenata počinje se izvoditi novi združeni studij Primijenjena kognitivna znanost, koji zajedno izvode dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu - Filozofski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva. Predstavljanje novog studija održano je ovaj tjedan na FER-u, a program su pred više od 300 studenata predstavili voditelji studija, izv. prof. dr. sc. Renata Geld (FFZG) i izv. prof. dr. sc. Dario Bojanjac (FER) te profesor u gostima, kognitivni znanstvenik Todd Oakley sa sveučilišta Case Western Reserve iz SAD-a.

Alfons Karabuda Futurolog objašnjava: Kako profitirati od kulture i umjetnosti?

Novi studij nastao je iz potrebe novih generacija studenata koji traže nove kombinacije znanja koje nisu niti čisto tehničke niti društveno-humanističke prirode, već predstavljaju sinergiju jednog i drugog. Pored interdisciplinarnih znanja, kod studenata će razvijati vještine kolaboracije, timskoga rada, poslovne komunikacije i slično. Primijenjeni kognitivni znanstvenik inovator je koji se bavi odnosom čovjeka i tehnologije, a djeluje kao posrednik i veza između znanosti i tehnologije u cilju održivog i etičkog razvoja.

Kognitivna znanost jedna je od najsloženijih i najbrže rastućih znanstvenih disciplina, a temeljni joj je cilj istražiti i opisati složenost ljudskoga uma. Heksagon kognitivne znanosti čini šest različitih disciplina i polja znanosti koja se interdisciplinarno kombiniraju u jedno. To su lingvistika, psihologija, umjetna inteligencija, antropologija, neuroznanost i filozofija.

Furure Tense 2022. Objavljen impresivan program nagrađivane domaće konferencije o budućnosti poslovanja

Karijere magistra za primijenjenu kognitivnu znanost mogu se ostvariti u područjima umjetne inteligencije, analize podataka, jezične analize, kognitivne robotike, vizualizacije, digitalne komunikacije, obrazovnih tehnologija, dizajna igara, dizajna multimedija, dizajna i razvoja proizvoda, ljudskih resursa, upravljanja projektima, razvoja softvera, korisničkoga iskustva, istraživanja i razvoja te inovacija u širem smislu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti