Futurolog objašnjava: Kako profitirati od kulture i umjetnosti?

Istaknuti europski skladatelj i borac za autorska prava Alfons Karabuda predavač je na poslovnoj konferenciji Future Tense u Zagrebu.

Zimo Zimo | 19.04.2023. / 09:17

Alfons Karabuda (Foto: Future Tense)

Tehnologija je već promijenila način na koji konzumiramo kulturni i zabavni sadržaj, kao i njegovu proizvodnju. Ali što to znači za budućnost umjetnosti i kulturne industrije te, prije svega, za budućnost autora?

Odgovor donosi Alfons Karabuda na poslovnu konferenciju Future Tense, koja se u Muzeju suvremene umjetnosti održava 10. i 11. svibnja. Održat će predavanje o budućnosti umjetnosti i kulture zabave pod nazivom "Arts vs. Tech: Friend or Foe?"

Sofie Hvitved Poznata futurologinja otkriva budućnost metaverzuma: "Snažno će utjecati na naše društvo, samo ne znamo kako"

Umjetnost i tehnologija moraju se razvijati paralelno i zajedno, to dovodi do ravnomjerne raspodjele profita. Naime, kultura i umjetnost već jesu profitabilne, ali taj profit nije podijeljen ravnomjerno. Zato moramo raditi na razvoju novih poslovnih modela koji će u konačnici dovesti do boljih rezultata, kako kreativnih, tako i financijskih, kaže Karabuda te dodaje da će budućnost donijeti i aktivniju ulogu korisnika u razvoju poslovnih modela te će oni biti dio razvoja kreativnog sadržaja i načina njegove konzumacije.

Alfons Karabuda istaknuti je skladatelj s više od 30 godina iskustva u glazbenoj industriji. Predsjednik je Međunarodnog glazbenog vijeća, počasni predsjednik Europske alijanse skladatelja i tekstopisaca, izvršni predsjednik Švedskog udruženja skladatelja, tekstopisaca i autora te stručnjak na području umjetničkih autorskih prava u Vijeću za ljudska prava UN-a, kao i u Odboru za kulturu pri Švedskom nacionalnom povjerenstvu za UNESCO.

U Hrvatskoj imamo manjak dugoročnih politika na svim razinama, a općenito nam nedostaje vizije i promišljanja o budućnosti. Konferencija poput Future Tensea može potaknuti lidere iz poslovnog svijeta, politike i javne administracije te neprofitnog sektora, uključujući i ljude iz kulture i umjetnosti, da se zapitaju neka iznimno važna pitanja, poput: 'Gdje vidim svoj posao, industriju i sebe za 10, 20 ili 30 godina?' ističe Antun Tomislav Šaban, tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Osim što će biti panelist na Future Tenseu, jedan je od osam članova Programskog vijeća konferencije, domaćih lidera i stručnjaka koji kontinuirano rade na promišljanju i dijeljenju ekspertiza iz svojih industrija. 

Gerd Leonhard (Foto: PR) 'Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovječanstva'

Osim predavanja, na Future Tenseu 2023. očekuju vas panel-rasprave s vodećim ljudima lokalne i regionalne poslovne i akademske zajednice, neprofitnog sektora i javne administracije. Donositelji odluka na svim razinama pokušat će odgovoriti na pitanje: "Koji će trendovi odrediti način na koji poslujemo u idućih 10 godina?"

Konferencija Future Tense održava se 10. i 11. svibnja 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti, a osim Alfonsa Karabude, u Zagreb dolazi još šest svjetski cijenjenih futurologa. Gerd Leonhard govorit će o održivoj budućnosti, Erica Orange o budućnosti obrazovanja i rada, a Nikolas Badminton o uzbudljivoj budućnosti tehnologije. S kopenhaškog Instituta za studije budućnosti dolaze dva futurologa; Sofie Hvitved, koja će nam približiti kako izgleda budućnost metaverzuma, umjetne inteligencije i medija, te Joe-Max Wakim, stručnjak za trendove u zdravlju i medicini. Anders Indset govorit će o budućnosti leadershipa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti