BrightSource Energy, najveća svjetska solarna termo elektrana ima neuobičajenih problema. Naime, slučajni promatrač će s vremena na vrijeme u zraku uočiti iznenadne i kratke pojave dima. Ovaj fenomen uzrokuju ptice i ostala leteća stvorenja kad se nenamjerno nađu u vrelom zraku iznad jednog od mnogih reflektirajućih zrcala postavljenih na dnu.

Elektrana koristi više od 300 tisuća zrcala što usmjeravaju sunčevu svjetlost na određenu točku, a energija se tada zagrijavanjem pretvara u paru što pokreće turbinu te stvara električnu energiju. Ovo je prilično drugačiji sustav od ostalih solarnih elektrana koje se uglavnom oslanjanju na fotonaponske ćelije. Za one koji žele pogledati kako izgleda opisani sustav, upućujemo vas u nevjerojatni obilazak elektrane u 360 stupnjeva.

BrightSource - solarna elektrana

Problem s pticama i ostalim prirodnim stvorenjima poznat je još od vremena prije otvaranja elektrane, ali tvrtka nije poduzela ništa. Međutim, sada su se uključile i lokalne vlasti - državni inspektor za divljač smatra da insekte privlače žarko reflektirajuća zrcala, a nakon što se približe dovoljno blizu, jednostavno izgore radi koncentriranog i užarenog zraka. Čelnici u BrightSource elektrani smatraju da je čitava stvar prenapuhana; po njihovim istraživanjima, svoj kraj ondje doživi oko 1000 živih stvorenja tijekom jedne godine, ali Centar za Biološku različitost iz SAD-a ne dijeli isto mišljenje. Njihove brojke su višestruko veće - smatraju da godišnje život iznad elektrane izgubi oko 28 tisuća živih bića.

Uključile su se i ostale agencije te zahtijevaju više informacija o slučaju, a do tad elektrana je dobila zabranu izgradnje novih postrojenja. Ovako radikalan potez dolazi radi specifične lokacije gradnje sljedeće solarne elektrane, koja se nalazi točno ispod zračnog puta gdje redovno lete rijetke i zaštićene ptice poput zlatnog orla ili sivog sokola.

BrightSource - solarna elektrana

Zanimljiv primjer kako jedno "zeleno" postrojenje može imati negativan učinak na prirodu, točnije na prirodna staništa lokalnih životinjskih vrsta.

Izvor: engadget.comFoto: brightsourceenergy.com
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju