Uhićenja diljem Rusije: 'Pala' opasna hakerska banda koja je ukrala milijune dolara

Uhićeno je oko pedeset ljudi koji su od 2011. godine do danas ukrali više od 45 milijuna ljudi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.06.2016. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija u Rusiji ovog je tjedna izvela brojne racije i pretrese stanova i računala diljem zemlje te su uhitili zloglasnu bandu hakera koja je odgovorna za krađu više od 45 milijuna dolara. Ruski mediji govore o 'najvećem uhićenu hakera u povijesti Rusije' (uhićeno je pedesetak ljudi), a članovi ove bande postavljali su malware Lurk na brojne poznate ruske internetske stranice – nakon što bi korisnici posjetili te stranice, malware bi zarazio računalo i hakerima omogućio pristup računalima. Jednom kada su imali pristup računalima, hakeri su ukrali korisnička imena i lozinke za pristup online bankovnim računima i praznili račune korisnika banaka, pri čemu je najviše novca ukradeno korisnicima Sberbanka.

Na BBC-u kažu kako su se hakeri koristili 'tehničkim trikovima' s kojima su uspjeli prevariti sigurnosni softver instaliran na računala tako da korisnici nisu bili svjesni da su im računala zaražena. 'Zaplijenjena je velika količina računalne i komunikacijske opreme, bankovnih kartica s lažnim imenima, financijski dokumenti i velika količina gotovine zarađena ilegalnim aktivnostima', komentirali su iz ruske policije ova uhićenja. Napadi na banke korištenjem malwarea Lurk počeli su još prije godinu i pol, dok je uhićena banda djelovala još od 2011. godine (posljednjim napadima ukradeno je oko 25 milijuna dolara, a u zadnjih pet godina čak oko 45 milijuna dolara) – oni su na početku napadali samo klijente banaka, a s vremenom su počeli napadati i same banke i prazniti njihove račune.

Victor Ivanovsky iz ruske sigurnosne kompanije Group IB kaže kako su se hakeri koristili tzv. Advanced Persistent Threat (APT) tehnikom napada na banke, za koju kaže da je jedan od najopasnijih oblika napada na jer hakeri na taj način iskorištavaju do sada nepoznate sigurnosne propuste, a svaki je napad posebno prilagođen metama napada.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti